Kostenkrimp houdt winst X-Fab overeind

©DB360145828

De chipfabrikant X-Fab verrast met een stevige winstmarge in het tweede kwartaal. Toch blijven de vooruitzichten erg troebel.

Van een herneming van de markt voor ‘designerchips’ is er voorlopig nog geen sprake. De in Parijs genoteerde chipmaker met Belgische aandeelhouders zag zijn omzet in het ‘coronakwartaal’, van april tot juni, met 10 procent op jaarbasis dalen tot 118,8 miljoen euro.

De kernactiviteiten - de autosector, industrie en medische toepassingen - konden wel een minieme omzetstijging met 1 procent boeken. Vooral de medische poot deed het uitstekend. De afdeling die chips ontwerpt voor communicatie- en computertoepassingen had het veel moeilijker met een daling van 34 procent.

Ondanks de lagere omzet boekte X-Fab toch een gezonde brutobedrijfswinst (ebitda) van 15,9 miljoen euro, een stijging met ruim een derde tegenover dezelfde periode vorig jaar. De marge lag daarmee op 13,4 procent, veel meer dan de eerder aangegeven 5 à 9 procent. De bemoedigende winstcijfers zijn het gevolg van ingrijpende kostenbesparingen.

De ebitda zegt weliswaar weinig over het nettoresultaat, dat onder meer door afschrijvingen (18,6 miljoen) en financiële kosten (5,26 miljoen euro) diep in het rood dook. X-Fab sloot het kwartaal af met een nettoverlies van 5,89 miljoen euro. Een jaar eerder was dat een verlies van meer dan 8 miljoen.

Voor het lopende derde kwartaal blijft X-Fab nog steeds voorzichtig omdat klanten hun bestellingen blijven uitstellen. De groep voorspelt een omzet van 91 à 97 miljoen euro en een nipt positieve ebitda-marge tussen 0 en 4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud