KU Leuven opent brouwerij met steun AB InBev

Dankzij de nieuwe testbrouwerij zal professor Kevin Verstrepen (foto) zijn bevindingen nog sneller kunnen integreren bij industriële brouwers zoals AB InBev. ©Kristof Vadino

In een nieuwe brouwerij zal de KU Leuven gisten ontwikkelen voor brouwerijen als AB InBev en Duvel Moortgat. Het biercentrum is een wereldwijde topspeler.

De KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie doen al jaren onderzoek naar biergisten. Met de opening van een testbrouwerij in Heverlee, bij Leuven, willen ze hun positie verstevigen. Gist is even belangrijk als water en graan bij de productie van bier. Het geeft bieren hun kenmerkende smaak.

Intussen heeft de KU Leuven een databank met daarin liefst 1.000 soorten gist, die brouwerijen tot in China toe gebruiken. Met de gisten maken brouwers nieuwe bieren of maken ze bestaande bieren beter.

Sponsor AB InBev

1 miljoen
De testbrouwerij van de KU Leuven en het VIB kost net geen miljoen euro. Zo'n kwart wordt betaald door de Stella Artois- en Leffe-brouwer AB InBev.

De brouwerij die de KU Leuven opent, kost net geen miljoen euro. Dat wordt grotendeels met overheidsgeld betaald, maar zo'n 25 procent komt van het Belgisch-Braziliaanse AB InBev  , de grootste brouwer ter wereld. 'Maar we zullen hier ook vrij werken voor andere brouwerijen', zegt professor Kevin Verstrepen. 'Het bedrag dat AB InBev investeert, is een gift. Het bedrijf financiert mee omdat het een beroep doet op onze gistexpertise en omdat het er een belang bij heeft dat wij goede brouwers opleiden, aangezien AB InBev belangrijke brouwerijen heeft in België.'

Verstrepen maakt zich sterk dat hij de kennis die dankzij de testbrouwerij vergaard wordt sneller kan implementeren bij industriële brouwerijen. Terwijl Verstrepen vroeger in zijn labo testbrouwsels kon maken van maximaal 10 liter, kan hij dat nu op veel grotere schaal.

'Dat is belangrijk', zegt hij. 'Brouwen in het labo is iets totaal anders dan brouwen in de brouwerij van een grote speler als pakweg AB InBev. In onze nieuwe brouwerij kunnen we de omstandigheden in de brouwerij nabootsen, zoals de temperatuur en de luchtdruk.'

De helft van het onderzoek dat Verstrepen uitvoert in zijn labo, is bestemd voor buitenlandse brouwers. Tot in China toe. ©Kristof Vadino

Elke brouwerij kan een beroep doen op Verstrepen en zijn team. De gisten die ze maken, zijn wel exclusief voor de opdrachtgever.

Ook in Gent

Niet alleen op haar Leuvense campus voert de KU Leuven onderzoek naar bier, ook op haar campus in Gent. Terwijl de Leuvense onderzoekers focussen op gist, leggen de Gentenaars zich toe op de chemie achter bierbrouwen en op hoe brouwinstallaties technisch kunnen worden verbeterd.

'Met zijn labo's in Leuven en Gent kan de KU Leuven brouwerijen met zowat al hun problemen of vragen helpen', zegt Verstrepen. 'Dit labo is samen met het Duitse bierlabo Weihenstephaner de referentie in het wereldwijde onderzoek naar bier. 50 procent van ons onderzoek doen we intussen in opdracht van buitenlandse brouwers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect