Advertentie
Advertentie

Luxemburg deelt recordboete uit aan Amazon

©REUTERS

De Amerikaanse technologiegigant Amazon heeft van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD een recordboete van 746 miljoen euro gekregen. Amazon gaat in beroep.

Amazon krijgt de boete omdat het gegevens van consumenten verwerkte, en dat is in strijd met de Europese privacywetgeving. Het is de hoogste die ooit in de Europese Unie werd uitgedeeld voor een inbreuk op de privacywetgeving.

Dit besluit is gebaseerd op subjectieve en niet getoetste interpretaties van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming.
Amazon

Amazon maakte het nieuws vrijdag zelf wereldkundig, maar zegt niet akkoord te gaan met de beslissing. 'Er is geen sprake geweest van een datalek en er zijn geen klantgegevens blootgesteld aan derden', luidt het bij de technologiegigant, die eraan toevoegde in beroep te zullen gaan. 'Dit besluit van de CNPD is gebaseerd op subjectieve en niet getoetste interpretaties van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. De boete is volledig buiten proportie.'

Ook Google al beboet

De boete is het sluitstuk van een onderzoek dat de Luxemburgse toezichthouder in 2018 opstartte na een klacht van de Franse actiegroep La Quadrature du Net, die opkomt voor de privacyrechten van burgers. Hoewel het team de officiële beslissing nog niet heeft gezien of gelezen, reageert woordvoerder Bastien Le Querrec voorzichtig positief. 'De eerste stap is gezet met een boete die afschrikt, maar we moeten waakzaam blijven en bekijken of we het besluit kunnen uitbreiden om het gedrag (van Amazon, red.) te corrigeren.'

De eerste stap is gezet met een boete die afschrikt, maar we moeten waakzaam blijven.
La Quadrature du Net
Franse privacyactiegroep

Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in mei 2018 van kracht werd, kunnen privacywaakhonden in Europese landen verregaande maatregelen nemen. Zo kunnen ze boetes uitvaardigen die kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde inkomsten van een bedrijf. De grootste boete tot nog toe kwam op het conto van Google dat 50 miljoen moest betalen in Frankrijk.
Amazon heeft zijn Europese hoofdzetel in Luxemburg. De lokale waakhond moet de naleving van de GDPR-regelgeving handhaven.

Kritieke niet nieuw

Het is overigens niet de eerste maal dat Amazon onder vuur ligt voor de manier waarop het gegevens van consumenten ronselt. De technologiereus werkt op zijn onlineplatform samen met ondernemers, die hun producten aanbieden. Maar met tools zoals de spraakassistent Alexa en de zoekgeschiedenis kan Amazon nagaan op welke manier ondernemers zakendoen en daar voordeel uit halen. Zo onderzoekt Europa momenteel ook of het bedrijf op die manier zijn producten goedkoper kan aanbieden. Ook de lidstaten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bekijken die praktijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud