Advertentie

Materialise blinkt uit op Nasdaq na recordcijfers

Fried Vancraen, de stichter en grootaandeelhouder van Materialise. ©Dieter Telemans

De Leuvense specialist in 3D-printing Materialise sluit het derde kwartaal af met zwarte cijfers, met dank aan de afdeling Manufacturing.

Materialise zag de omzet in het derde kwartaal met 28 procent stijgen naar 52,2 miljoen euro. Dat leidde tot een brutobedrijfswinst (ebitda) van 9,7 miljoen euro, een toename met 62 procent. Helemaal onderaan op de resultatenrekening was er een winst van 8,6 miljoen of 0,15 euro per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar slikte Materialise nog een verlies. 

Voorzitter Peter Leys wijst erop dat de groep uit Haasrode nog nooit zo'n hoge omzet en ebitda op kwartaalbasis heeft geboekt. 'We komen sterker dan ooit uit de covidcrisis. Alle divisies presteren sterk.' De drie afdelingen zijn Manufacturing, Software en Medical (medische implantaten).

Terwijl Manufacturing het grote slachtoffer van de coronacrisis was, blijkt die in het derde kwartaal de groeimotor. De afdeling voert opdrachten uit op maat van productiebedrijven als auto- en vliegtuigbouwers en kende in het derde kwartaal een omzetgroei van 61 procent. De andere twee afdelingen zagen de omzet zo'n 10 procent aandikken.

Terwijl Manufacturing het grote slachtoffer van de coronacrisis was, blijkt die afdeling de jongste tijd de groeimotor. Ze voert opdrachten uit op maat van productiebedrijven als auto- en vliegtuigbouwers.

Eind september had Materialise 195 miljoen euro op de bankrekening. Dat is te danken aan een kapitaalverhoging die de groep in juni doorvoerde tegen 24 dollar per aandeel. Voor Materialise was de timing ongelukkig. In februari piekte het aandeel nog op 80 dollar, met dank aan de aankopen van sterbeheerder Cathie Wood.

Trackers

In de bekendste door haar beheerde tracker ARK Innovation ETF zitten nog altijd 3 miljoen aandelen Materialise, leert het recentste overzicht. Samen met nog andere trackers vertegenwoordigt Wood een belang van 11 procent in Materialise, leren data van de nieuwsdienst Bloomberg.

Materialise schiet op Nasdaq 14 procent hoger. Wie inschreef op de kapitaalverhoging, staat weer op winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud