Advertentie

Mechelse leverancier Ariane-raketten wordt Frans

De lancefring van een Ariane-raket. Ariane is een van de klanten van het Mechelse bedrijf HTMS. ©EPA

De Franse groep Saint-Gobain koopt het familiale Mechelse hightechbedrijf HTMS.

De 20 jaar oude Mechelse onderneming High Tech Metal Seals (HTMS) verandert van eigenaar. De Franse industriële reus Saint-Gobain, een fabrikant van onder meer bouwmaterialen en autoruiten, neemt de onderneming over, maakte Saint-Gobain dinsdag bekend.

HTMS werd opgericht in 1999 door twee werknemers van een bedrijf dat zich toelegde op kunststofdichtingen. Ze startten zelf een firma omdat ze dachten dat ze het beter konden. Twee decennia en zowat 50 werknemers later is hun project een succes. HTMS sleepte al heel wat onderscheidingen in de wacht en gooit internationaal hoge ogen met zijn hightech metalen afdichtringen voor de industrie.

Kernenergie

Die worden gebruikt in een brede waaier van toepassingen waar de klassieke dichtingen en dichtingsmaterialen niet kunnen worden ingezet, omwille van de veeleisende omgevingsfactoren zoals extreme temperaturen of dito druk. Vandaar dat de klanten van HTMS zich in erg gespecialiseerde sectoren bevinden zoals lucht- en ruimtevaart, kernenergie, olie en gas en petrochemie.

Een van de referenties van het Mechelse bedrijf zijn de motoren van de Ariane-raketten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Winstgevend

Het is niet bekend wie precies de eigenaars zijn van HTMS, maar het bedrijf is waarschijnlijk op zijn minst deels in handen van de oprichters. Tot de bestuurders behoort Paul Van den Broeck, de echtgenoot van een van de stichters, Liesbet Schwartz. Ruud Ilegems, de tweede oprichter, is ook nog bestuurder.

Ook de omzet is niet bekend. HTMS is wel erg winstgevend: in 2018 was er een nettoresultaat van 1,8 miljoen euro.

Saint-Gobain is al actief in het marktsegment van HTMS. Volgens het persbericht van het concern vervolledigt de overname 'het gamma producten van de groep in dichtingsoplossingen op maat voor de industrie'. Vorig jaar was er al een andere deal door Saint-Gobain in deze markt, van het Amerikaanse American Seal and Engineering Co.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud