Melexis waarschuwt voor eerste omzetdaling in tien jaar

Melexis, geleid door Françoise Chombar, lijdt als toeleverancier voor de autosector zwaar onder de onzekere economische en geopolitieke situatie als gevolg van de wereldwijde handelsspanningen. ©belga

Met de sombere outlook geeft de chipfabrikant aan dat de crisis in de autosector langer dan verwacht aansleept.

Melexis  zou woensdag voorbeurs zijn jaarresultaten publiceren, maar de cijfers stonden dinsdagavond al online. De Belgische chipproducent zag zijn omzet vorig jaar 11 procent stijgen tot bijna 570 miljoen euro.

Het bedrijf kan zo opnieuw met een dubbelcijferige groei uitpakken. Dat is binnenkort gedaan. CEO Françoise Chombar verwacht dat de omzet dit jaar onder het niveau van 2018 zal liggen. Daarmee zou Melexis de eerste omzetdaling sinds het crisisjaar 2009 boeken.

Autosector

De chipfabrikant had na het zwakke derde kwartaal al een winstwaarschuwing uitgestuurd die tot een zware koersval leidde.

Het bedrijf lijdt als belangrijk toeleverancier voor de autosector zwaar onder de onzekere economische en geopolitieke situatie door de wereldwijde handelsspanningen. Daardoor gaan de klanten voorzichtiger om met hun voorraadniveaus. 'Dat marktgedrag is nog niet veranderd', zegt Chombar. 

Ze verwacht zeker in de eerste helft van het jaar geen beterschap. 'Behalve als de geopolitieke spanningen verergeren, zal in de tweede helft van 2019 wellicht een vernieuwde positieve ordertrend opkomen', klinkt het.

Lagere winst

Ook de winst zal dit jaar lager liggen. Melexis rekent in 2019 op een brutomarge rond de 43 procent, tegenover 45,9 procent vorig jaar. De crisis in de autosector is dus nog niet voorbij. 

Het vierde kwartaal liep moeilijk bij Melexis. Met een omzet van 141,6 miljoen euro (+7 procent) en een brutowinst van 64 miljoen euro (+5 procent) overtrof het bedrijf weliswaar de verwachtingen van analisten, maar de ebit (-11 procent) en de ebitda (-6 procent) gingen flink omlaag. 

Melexis keert voor 2018 een dividend van 2,2 euro per aandeel uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud