Advertentie
Advertentie

Microsoft integreert apps met artificiële intelligentie

©Clara Margais/dpa

In de huidige ongemeen hevige AI-strijd was het donderdag de beurt aan Microsoft om te demonstreren hoe het zijn apps fundamenteel hervormt met gebruik van artificiële intelligentie. Eerder deze week deden onder meer Google en OpenAI aankondigingen.

Satya Nadella, de topman van Microsoft , zette de huidige omwenteling van grote taalmodellen in artificiële intelligentie (AI) in het rijtje van grote doorbraken zoals de computermuis, de persoonlijke computer, het web, de browser en de iPhone. De gewone gebruiker gaat al langer om met AI, maar die staat dan op automatische piloot. Dat is de AI die klassieke zoekresultaten filtert bijvoorbeeld. Maar nu zit die gebruiker mee aan het stuur en wordt AI niets minder dan een copiloot, aldus de topman.

De essentie
  • Microsoft onthult hoe het de AI-kracht van de grote taalmodellen gebruikt om gebruikers veel productiever te laten omspringen met de apps van het bedrijf.
  • Voorlopig worden de nieuwe mogelijkheden uitgetest door een kleine groep gebruikers.
  • De aankondiging past in de concurrentiestrijd met Google en andere bedrijven sinds de lancering van Chat GPT eind vorig jaar.
Advertentie

Microsoft toonde een voorproefje van zo'n AI-copiloot voor Microsoft 365, het productpakket dat Word, Excel, PowerPoint en Outlook omvat. Voortaan kan AI een eerste ontwerp genereren in die applicaties. AI kan de rekenkundige magie van Excel-spreadsheetsoftware openstellen voor alle gebruikers die in staat zijn om de berekeningen die ze willen maken in eenvoudige tekst te beschrijven. Microsoft liet ook zien hoe zijn AI e-mails en zelfs virtuele vergaderingen kan samenvatten terwijl ze live plaatsvinden in de Teams-vergadersoftware.

We geloven dat deze volgende generatie van AI een nieuwe golf van productiviteitsgroei zal ontsluiten.

Satya Nadella
CEO Microsoft

Er werd een nieuwe 'businesschat'-ervaring getoond die gegevens kan ophalen en taken kan uitvoeren in de applicaties van Microsoft op basis van een tekstopdracht van een gebruiker. De AI kan ook een vraag beantwoorden als 'vertel mijn team hoe we de productstrategie hebben bijgewerkt', door een razendsnelle analyse van e-mails, vergaderingen en chatgesprekken.

'We geloven dat deze volgende generatie van AI een nieuwe golf van productiviteitsgroei zal ontsluiten', zei Nadella tijdens een presentatie die te volgen was via een livestream. De apps werken nu ook veel meer samen. Zo kan de Copiloot PowerPoint-slides maken op basis van een document in Word. Hierbij toont Copiloot ook waar het zijn informatie vandaan haalt, wat verificatie makkelijker maakt.

Microsoft 365 Copiloot wordt nu getest door 20 klanten, de komende maanden wordt het aantal testers uitgebreid. Dan maakt Microsoft ook meer details bekend over de tarieven. Er wordt voor gewaarschuwd dat AI ook in de fout kan gaan. Wel kan ze een voorzet geven die veel tijd doet winnen.

Concurrentie

Grote en kleine bedrijven zijn de jongste paar maanden in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld waarbij AI wordt gebruikt die teksten, code en beelden kan genereren, verwerken en analyseren. In het middelpunt staan Microsoft en Google-eigenaar Alphabet, die dinsdag AI-functies voor Gmail aanprees en een 'toverstaf' om de eigen tekstverwerker slim te maken, presentaties te creëren, nota's te nemen tijdens vergaderingen en e-mails op te stellen.

Copiloot is niet gewoon een verbinding van ChatGPT met Microsoft 365. Het is een systeem dat de apps van Microsoft 365 zoals Word en Excel combineert met Microsoft Graph, het systeem dat toegang geeft tot de data in de apps, en GPT-4 van OpenAI, het bedrijf waarmee Microsoft een alliantie heeft.

De hele strijd rond AI barstte eind november vorig jaar los met de lancering van de chatbot ChatGPT door OpenAI. Nog deze week begon OpenAI met de release van een krachtigere versie die bekendstaat als GPT-4.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.