Microsoft klopt Amazon verrassend in strijd voor miljardencontract Pentagon

Satya Nadella, de topman van Microsoft. ©EPA

Mogelijk speelde de kritiek van The Washington Post, het mediabedrijf van Amazon-topman Jeff Bezos, op de Amerikaanse president Donald Trump Amazon parten.

Het gaat om een contract voor cloudopslag ter waarde van 10 miljard dollar (9 miljard euro) dat loopt tot 2029.

Het bewuste JEDI-project, of Joint Enterprise Defense Infrastructure, moet het Amerikaans leger een boost geven. Door meer data te poolen en te delen via de cloud moet Defensie sneller en veiliger kunnen werken, klinkt het. 

Amazon , de marktleider op het vlak van cloudcomputing die in 2013 ook al een belangrijk soortgelijk contract voor de inlichtingendienst CIA binnenhaalde, leek het tot vrijdagavond te gaan halen.

Politiek

De Amerikaanse president Donald Trump ligt al lang overhoop met Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon én The Washington Post.

'Maar toen vertroebelde politiek het plaatje', schrijft het persagentschap Bloomberg. Trump ligt al lang overhoop met Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon én The Washington Post. De Amerikaanse president voelt zich al jaren geviseerd door die krant. 

'We zijn verrast door de uitkomst', zei een woordvoerder van Amazon. 'We zijn de duidelijke leider in cloudcomputing. Een gedetailleerde analyse van de verschillende offertes moet duidelijk tot een andere conclusie leiden.' Volgens Defensie is alles volgens de regels verlopen.

Voor Microsoft  is het contract een enorme opsteker. Een analist noemt het een paradigmashift voor het bedrijf van topman Satya Nadella, die Microsoft de voorbije jaren weer op de kaart zette door zwaar in te zetten op clouddiensten. 'Dit legt de strijd op de cloudmarkt in de komende tien jaar in een andere plooi. Voor Amazon en Bezos is het een schok, voor Microsoft luidt het een nieuwe periode van groei op die markt in.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud