Advertentie

Microsoft springt vlot over de lat

©REUTERS

De softwarereus overtreft met een kwartaalomzet van 37,2 miljard dollar ruimschoots de verwachtingen. Met dank aan de boomende clouddiensten en het wereldwijde legioen aan thuiswerkers.

In een week waarin big tech en masse met kwartaalcijfers op de proppen komt - donderdag is het de beurt aan Amazon, Apple, Alphabet en Facebook - mocht de Microsoft dinsdagavond de aftrap geven. De softwaregigant trakteerde nabeurs met sterke resultaten over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat op 30 september eindigde.

Microsoft rapporteert een omzet van 37,2 miljard dollar, een stijging van 12 procent, en springt zo ruimschoots over de lat. Analisten hadden gerekend op een omzetstijging met 7,9 procent tot 35,7 miljard dollar. De nettowinst klokt af op 13,9 miljard dollar, een groei van 30 procent. De winst per aandeel bedraagt 1,82 dollar, een stijging van 32 procent. Analisten hadden een klim van 12 procent tot 1,54 dollar voorspeld.

Microsoft - al vóór de pandemie dé grote overlever van Big Tech - profiteert al een tijd van het legioen werknemers dat door de pandemie wereldwijd massaal thuiswerkt. Die trend leidt ertoe dat bedrijven almaar meer overschakelen op de cloud. Daarbij betalen bedrijven en consumenten niet langer voor een duur softwarepakket maar huren ze via een abonnementsformule à la carte rekenkracht en opslagruimte in. Volgens de groep kwam de cloudomzet vorig kwartaal uit op 15,2 miljard dollar, een stijging van 31 procent jaar op jaar.

Merk op dat bij Microsoft de 'cloud' over twee afdelingen verspreid zit. De afdeling 'Intelligent Cloud', grotendeels het cloudplatform Azure, krikte de verkopen een vijfde op tot 13 miljard dollar.

Ook de tak 'Productivity & Business Processes' liet een stevige groei optekenen, plus 11 procent tot 12,3 miljard dollar. Die afdeling omvat onder meer Office365, de abonnementsformule van het kantoorpakket dat al decennia de ruggengraat van de groep vormt. Daarnaast profiteert die tak ook van de grote vraag naar oplossingen voor thuiswerken (software als Microsoft Teams en Skype).

Opvallend: de afdeling 'More Personal Computing', dat besturingssysteem Windows omvat, is nu de kleinste van de groep met 11,8 miljard omzet en een bescheiden groei van 6 procent. De verkopen van Windows vielen zelfs 5 procent terug.

Met andere woorden: ook intern heeft de pandemie bij Microsoft voor disruptie gezorgd. Wat CEO Satya Nadella in april ook voorspelde: 'In een tijdsbestek van twee maanden heeft een digitale transformatie plaatsgevonden die normaal twee jaar kost', klonk het toen.

Die boodschap blijft: 'Het volgende decennium zal de economische performantie van elk bedrijf worden gedefinieerd door de snelheid van digitale transformatie', klinkt het in het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud