Miljardenbod op Toshiba

©AFP

Het Japanse conglomeraat Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

Toshiba staat al enige tijd onder druk van activistische aandeelhouders. Het 145 jaar oude bedrijf flirtte enkele jaren geleden met het bankroet na een boekhoudschandaal en het faillissement van zijn Amerikaanse nucleaire activiteit.

De pc- en tv-activiteiten werden enkele jaren geleden van de hand gedaan. Toshiba was ooit de vaandeldrager van een ontluikende laptopmarkt, maar verkwanselde die toppositie. De Japanners hadden last van een te dure yen, kregen concurrentie van de oprukkende Chinezen en slaagden er onvoldoende in te innoveren zoals de Amerikanen.

Chips en Fukushima

Ook de lucratieve chipdivisie ging deels de deur uit en staat nu bekend als Kioxia. Toshiba heeft er nog altijd een belang in. Kioxia zou binnenkort naar de beurs trekken, met een waardering die kan oplopen tot 36 miljard dollar.

De Japanse regering zal haar goedkeuring moeten geven aan de deal voor het bedrijf in buitenlandse handen kan terechtkomen.

De Japanse regering zal haar goedkeuring moeten geven aan de deal voor het bedrijf in buitenlandse handen kan terechtkomen. Toshiba levert namelijk technologie voor militaire doeleinden. Verder is het concern onder meer actief in kerncentrales en levert het een belangrijke bijdrage aan de ontmanteling van de kerncentrale van Fukushima.

‘We gaan meer verduidelijking vragen en het bod zorgvuldig onderzoeken’, zegt Toshiba woensdag in een persbericht. De raad van bestuur van het concern komt later op de dag bijeen.

De details van het overnamebod zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens de Japanse zakenkrant Nikkei Asia zou CVC Capital Partners 2,3 biljoen yen (zo'n 17 miljard euro) bieden. De Financial Times meent dat CVC voor zijn bod zal samenwerken met partners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud