Moeder Google kent eerste omzetdaling ooit

©AFP

Alphabet zag de omzet in het tweede kwartaal voor het eerst in de geschiedenis dalen. De coronapandemie drukt op de advertentieinkomsten.

Alphabet, vooral bekend van de zoekmotor Google, realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 38,3 miljard dollar. Dat is 1 miljard beter dan verwacht door analisten, maar wel 2 procent minder dan in de zelfde periode vorig jaar.

Het is voor het eerst dat Alphabet een omzetdaling kent. De coronapandemie zette een druk op de advertentie-inkomsten. CEO Sundar Pichai had daar in april al voor gewaarschuwd. De winst per aandeel was met 10,13 dollar wel hoger dan verwacht (8,21 dollar).

Youtube

Alphabet publiceert ook aparte advertentie-inkomsten voor het Youtube-kanaal. Die bedroegen in het tweede kwartaal 3,8 miljard dollar. Dat is meer dan de 3,6 miljard dollar van vorig jaar, maar minder dan de 4 miljard dollar van het eerste kwartaal van 2020.

Tijdens de conferencecall liet Alphabet verstaan dat juli op advertentievlak beterschap liet zien, maar ook dat voorzichtigheid de boodschap was. 'We zijn er nog niet.'

Andere gokjes

Naast de Google-divisies kent Alphabet nog andere activiteiten voor de lange termijn, verenigd in 'other bets'. Dat gaat van langer leven tot zelfrijdende auto's. Uit de cijfers blijkt opnieuw dat het om verre toekomstmuziek gaat: 148 miljoen dollar omzet, 9 procent minder dan vorig jaar, en 1,5 miljard dollar verlies.

Het aandeel presteert nabeurs quasi vlak. Dat is een contrast met de drie andere reuzen Apple, Amazon en Facebook die eveneens donderdagavond resultaten bekendmaakten, en alledrie circa 5 procent hoger gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud