Moederbedrijf Google ziet winst dalen

©AFP

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet, het moederbedrijf van de internetzoekmachine Google, heeft zijn omzet in het derde kwartaal fors opgevoerd, maar zag de winst lager uitvallen.

Dat meldde Alphabet maandag na het slot van de beurshandel in New York.

De totale omzet bedroeg 40,5 miljard dollar, 20 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van hogere inkomsten uit mobiele advertenties via Google en YouTube en zijn clouddiensten.

De nettowinst zakte naar 7 miljard dollar. Dat is een pak minder dan de bijna 9,2 miljard dollar een jaar eerder en lager dan de verwachtingen van de analisten.

Alphabet gaf meer uit aan marketing en onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld voor de bouw van datacenters en servers voor clouddiensten. Volgens Alphabet is dat nodig om zijn marktleiderschap te bewaren tegenover concurrenten als Amazon en Microsoft. Ook aan personeel besteedde het moederbedrijf van Google meer geld. 

Tevreden

Topman Sundar Pichai zei zeer tevreden te zijn met de prestaties. Bij beleggers op Wall Street vielen de cijfers niet goed door de tegenvallende winst. In de nabeurshandel in New York ging het aandeel Alphabet naar omlaag.

Eerder op de dag meldde het persbureau Reuters dat Alphabet de Amerikaanse maker van fitnesstrackers en smartwatches Fitbit wil overnemen. Bronnen konden niet zeggen welke prijs is geboden, maar op Wall Street schoot de koers van Fitbit sterk omhoog. Financieel directeur Ruth Porat van Alphabet wilde geen commentaar geven op 'geruchten' over Fitbit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud