Musk twittert dogecoin opnieuw fors hoger

Elon Musk stuurt de koers van de dogecoin alle richtingen uit. ©ddp images/Pool Reuters

Tesla-baas Elon Musk speelt opnieuw jojo met cryptomunten. Amper 24 uur nadat hij de bitcoin de dieperik in heeft gepraat, veroorzaakt hij een koersexplosie van de dogecoin met een tweet.

Musk joeg donderdag een schokgolf door de cryptomarkten. Hij kondigde aan dat Tesla het dan toch niet mogelijk zal maken om een wagen te kopen met de bitcoin. Dat nieuws zond de meeste virtuele munten donderdag fors lager - de meeste koersen herstellen intussen weer.

Maar nog geen 24 uur later laat de Tesla-baas opnieuw van zich horen. In een tweet gaf hij mee dat hij met de ontwikkelaars van de dogecoin samenwerkt om transacties met die virtuele munt efficiënter te laten verlopen. 'Mogelijk veelbelovend', voegde hij toe.

Een reactie liet niet lang op zich wachten. Kort na de tweet van Musk schoot de koers van de dogecoin ruim 30 procent hoger. Tegen 53 dollarcent schommelt de munt, die aanvankelijk als parodie op de bitcoin was bedoeld, wel nog een eind onder het record van ruim 71 dollarcent van begin mei.

Musk is trouwens niet de enige factor die de koersopstoot van vrijdag helpt te verklaren. Coinbase, 's werelds grootste cryptobeurs, kondigde donderdag ook aan dat het weldra dogecoin zal aanbieden op zijn platform.

Saturday Night Live

Musk laat de koers van de dogecoin nu al enkele dagen alle kanten uitschieten. De ondernemer outte zich eerder al als een grote fan van de munt. Maar tijdens een optreden in de Amerikaanse comedyshow 'Saturday Night Live' gaf hij tijdens een sketch plots toe dat de dogecoin 'a hustle' was: oplichterij.

Musk noemt dogecoin oplichterij in Saturday Night Live

Waarop de prijs van de munt kelderde. Nauwelijks een dag later kondigde SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, dan weer aan dat het zijn volgende maanmissie zou financieren met dogecoins. De koers ging prompt hoger.

De kritiek klinkt steeds luider dat Musk de cryptomarkt manipuleert met zijn frenetiek getweet. Hij maakte zich er tot dusver vanaf door te stellen dat zijn tweets over de dogecoin doorgaans als grap zijn bedoeld, net als de munt zelf.

De kritiek over koersmanipulatie ligt gevoelig in het cryptowereldje. De bitcoin, en de andere virtuele munten die eruit voortvloeiden, ontstond net als een reactie op het bestaande financiële systeem, dat volgens critici gemanipuleerd wordt door centrale banken en grote financiële instellingen.

Maar de kritiek over koersmanipulatie ligt gevoelig in het cryptowereldje. De bitcoin, en de andere virtuele munten die eruit voortvloeiden, ontstond net als een reactie op het bestaande financiële systeem, dat volgens critici gemanipuleerd wordt door centrale banken en grote financiële instellingen. Het cryptogejojo van Musk maakt duidelijk dat ook de huidige digitale alternatieven voor dat klassieke financiële systeem nog door enkelingen kunnen worden gestuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud