Advertentie

Nederlands betaalsysteem Adyen trekt naar beurs

Pieter van der Does is de CEO van Adyen. ©Bloomberg

Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen trekt naar de beurs in Amsterdam. Het wordt gewaardeerd op 5 tot 10 miljard euro.

Dat werd donderdag na maandenlange geruchten formeel bekendgemaakt.

Bij de beursgang wordt ongeveer 15 procent van de aandelen naar de markt gebracht. Die worden via een private plaatsing bij institutionele beleggers aangeboden. Een precieze datum is nog niet bekend. Volgens de krant Het Financieele Dagblad streeft Adyen naar een waardering tussen 5 miljard en 10 miljard euro.

Adyen geldt als een van de meest beloftevolle technologiebedrijven van Europa. Het bedrijf regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. Onlangs snoepte het bedrijf eBay nog af van het bekende betaalsysteem PayPal

Waar concurrenten vooral op de voorkant focussen - een flitsende pagina die de betaling afhandelt - garandeert Adyen dat ook de saaie IT erachter daar mooi op aansluit. Door het hele proces te controleren en te stroomlijnen verkopen handelaren die met Adyen werken 1 procent meer, beweren de oprichters.

Unicorn

Adyen werd in 2006 opgericht door Pieter van der Does en Arnout Schuijff. De twee oprichters hadden kort voordien hun betalingssysteem Bitbit voor 100 miljoen euro aan Royal Bank of Scotland verkocht.

90 miljard
Adyen
In 2016 verwerkte Adyen voor 90 miljard dollar aan financiële transacties.

Van Adyen maakten ze een nog groter succesverhaal. In 2016 verwerkte het bedrijf voor 90 miljard dollar aan transacties, een stijging met 80 procent in vergelijking met het vorige jaar. Op een omzet van 659 miljoen euro boekte Adyen een nettowinst van 113 miljoen. 

De Amsterdamse start-up werd zo pijlsnel meer dan 2 miljard euro waard, waardoor het een van de weinige Europese 'unicorns' (met een waardering boven 1 miljard) is.

Tot de investeerders in Adyen behoren onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen, zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en Twitter-topman Jack Dorsey. Het Silicon Valley-zwaargewicht Index Ventures (Facebook, Skype) is Adyens grootste aandeelhouder. Het durfkapitaalfonds investeerde vorig jaar nog in de Gentse start-up Silverfin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud