Nederlandse techparel Adyen nog grotere winstmachine dan verwacht

CEO Pieter van der Does van Adyen. ©Bloomberg

De betaalspecialist heeft na verbluffende resultaten een grotere beurswaarde dan die van KBC en ING samen.

De betaalspecialist Adyen is veel bekender op de beurs dan op straat. Dat komt omdat Adyen fungeert als een tussenpersoon. Doe je een betaling op een bekende e-commercesite, dan zie je soms de site van Adyen in een flits van een seconde passeren. Op die manier verwerkte Adyen in de tweede helft van 2020 voor 174,5 miljard euro aan betalingen. Dat is 29 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

62%
Adyen verdiende in de tweede helft van 2020 62 euro bedrijfskasstroom op 100 euro omzet. Op de lange termijn mikt Adyen op een ebitda-marge boven 65 procent.

Die miljardenstroom aan betalingen leidde tot een halfjaaromzet van 379,4 miljoen euro, of een toename met 28 procent. Zowel de volumes als de omzet lagen 1 à 2 procent boven de verwachtingen van analisten. De grote verrassing lag bij de rendabiliteit. Op de omzet realiseerde Adyen een bedrijfskasstroom (ebitda) van 236,8 miljoen euro, of een ebitda-marge van 62 procent. De gerealiseerde ebitda ligt 36 procent hoger dan in de tweede helft van 2019 en ook 16 procent hoger dan verwacht door de analisten van UBS.

Het aandeel Adyen schiet op de beurs van Amsterdam 9 procent hoger en rondt voor het eerst de kaap van 2000 euro. De fintechgroep krijgt hierdoor een pittige beurswaarde van 63 miljard euro. Het stelt daarmee talrijke banken in de schaduw.

Geen enkele bank in de Benelux kan pronken met een hogere beurswaarde dan die van Adyen. De fintechgroep is zelfs meer waard dan KBC en ING samen. Ook in de hele eurozone heeft geen enkele bank een grotere beurswaarde. In het VK is de op Azië georiënteerde bank nog een maatje groter met een beurswaarde boven 90 miljard euro.

Terwijl de klassieke banken het moeilijk hebben door enerzijds de coronacrisis (hoger risico op wanbetalingen) en anderzijds de lage rente (kleinere rentemarge tussen leningen en deposito's, ontpopt Adyen zich tot een ware winstmachine.

Naarmate de economie en de winkels heropenen dankzij de vaccinuitrol, zullen wij daarvan profiteren.
Ingo Uytdehaage
Cfo, Adyen

Voor het bedrijf uit Amsterdam kan de winstmarge nog hoger. Adyen verhoogt de verwachting voor de ebitda-marge op de lange termijn naar meer dan 65 procent, tegenover een eerdere prognose van meer dan 55 procent. Het is niet duidelijk wat Adyen precies bedoelt met de lange termijn.

2021

Adyen profiteerde vorig jaar van de opmars van e-commerce als gevolg van corona. Maar het zegt ook te zullen profiteren van de heropening van de economie in de loop van 2021. De groep levert de technologie om in winkels contactloos te betalen. 'Naarmate de economie en de winkels heropenen dankzij de vaccinuitrol, zullen wij daarvan profiteren', zegt financieel directeur Ingo Uytdehaage.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud