Advertentie

'Niet China, maar Samsung zat achter spionage bij chipmaker ASML'

ASML-topman Peter Wennink. ©REUTERS

ASML-topman Peter Wennink suggereert dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf de hand had in een van de grootste spionagezaken in de Nederlandse geschiedenis. Samsung ontkent.

Niet China, maar het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung zat achter de spionage bij de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Dat suggereert topman Peter Wennink in een interview met de Nederlandse staatsomroep NOS. De zaak wordt als een van de grootste spionagezaken in de Nederlandse geschiedenis beschouwd.

Samsung ontkent de beschuldigingen. 'We zijn zeer teleurgesteld over de berichten in de media waarin gesuggereerd wordt dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwillige acties tegen ASML. Dat is niet waar', klinkt het in een verklaring van het bedrijf.

Vorige week raakte bekend dat in 2015 oud-medewerkers van ASML in de vestiging in het Amerikaanse San Jose broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten. De schade liep in de honderden miljoenen euro's. Het onderzoek naar de spionage leidde naar concurrent XTAL, die in 2014 in de VS door Silicon Valley-veteranen werd opgericht. XTAL kon de gestolen informatie snel verwerken en kaapte een jaar later een paar grote klanten bij ASML weg, waaronder de elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde het bedrijf in 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar. In december liet XTAL zich failliet verklaren.

Toch niet de Chinezen

Al snel ontstonden geruchten dat China achter de spionage zat, onder meer omdat alle spionnen uit China kwamen, al hadden sommigen intussen de Amerikaanse nationaliteit. Maar dat klopt niet, zegt Wennink. '100 procent zekerheid is er niet, maar we hebben geen aanwijzingen gevonden van een connectie met de Chinese overheid. De producten zijn gestolen door mensen met een Amerikaanse en een Chinese nationaliteit, met een Chinese achtergrond, en zijn gebruikt om diensten te leveren aan onze grootste Koreaanse klant.'

Die klant noemt hij niet bij naam, maar het lijkt om Samsung te gaan. Het bedrijf zou spionnen aangemoedigd hebben de software te stelen en een eigen bedrijf te starten om zo een concurrent voor ASML uit de grond te stampen. Intussen is Samsung opnieuw klant bij ASML. Wennink zegt een paar stevige gesprekken met de Zuid-Koreanen te hebben gevoerd over hun betrokkenheid.

17 procent van de omzet

De zaak ligt gevoelig bij de grootste chipmachinefabrikant ter wereld. De Chinese overheid is een belangrijke handelspartner. Het bedrijf haalde er het voorbije jaar zo'n 17 procent van zijn omzet, goed voor 1,8 miljard euro. Dat is een pak meer dan de schade die de spionage veroorzaakte. 

De topman erkent dat China de reputatie heeft bedrijfsgeheimen te stelen. '15 jaar geleden hebben ze onze eerste scanners nagemaakt. Ze hebben ze schroef voor schroef uit elkaar gehaald en nagemaakt, maar ze werken nog steeds niet.' Intussen heeft het bedrijf volgens Wennink zijn zaakjes op orde. De voorbije jaren heeft ASML de investeringen in beveiliging verviervoudigd. Bedrijfsgevoelige informatie is goed afgeschermd en opgesplitst.

ASML is aanwezig in 16 landen wereldwijd en stelt bijna 24.000 mensen tewerk. Met een beurswaarde van 72 miljard euro en een zitje in de Amsterdamse AEX-sterindex is het een van de belangrijkste Europese techbedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud