Advertentie
Advertentie

Nieuw exportrecord voor Vlaamse technologiebedrijven

Volvo Car Gent is een van de grootste fabrieken van het land. ©Photo News

De Vlaamse technologiebedrijven exporteerden in 2016 voor 61,7 miljard euro aan goederen, 5 procent meer dan een jaar voordien.

Dat blijkt uit cijfers die de federatie van technologiebedrijven Agoria filterde uit de douanestatistieken.

2016 was daarmee een nieuw recordjaar voor de Vlaamse technologiebedrijven. De sector scoorde hoger dan in het vorige recordjaar 2007, toen er voor 60,1 miljard euro geëxporteerd werd. In 2015 tekende de sector al een groeispurt van 4 procent op. Sinds 2005 ziet Agoria een jaarlijkse gemiddelde groei van 2 procent

Advertentie

Indexsprong en taxshift

Dankzij de indexsprong en de taxshift wint België aan concurrentievermogen en marktaandeel tegenover onze handelspartners.

Peter Demuynck
Directeur van Agoria Vlaanderen

Volgens Agoria is de groei onder meer te danken aan de verbetering van de loonkostenhandicap. 'Dankzij de indexsprong en de taxshift wint België aan concurrentievermogen en marktaandeel tegenover onze handelspartners', zegt Peter Demuynck, de nieuwe directeur van Agoria Vlaanderen.

'Met deze cijfers laten we de financiële crisis en enkele bedrijfsherstructureringen definitief achter ons', meent Demuynck. 'De aangehouden focus op innovatie, internationalisering en de overheidsinspanningen werpen hun vruchten af.'

Europese Unie

De grootste Vlaamse exporteurs bevinden zich in de takken transportmiddelen (26,3 miljard euro), machinebouw (14,3 miljard) en elektrotechniek en ICT (12,8 miljard). Die cijfers bevatten wel niet alleen de export van de zuiver Vlaamse bedrijven. Ook de export van buitenlandse bedrijven die in België produceren, zoals Volvo Car en Volvo Trucks in Gent, zit in de cijfers vervat. 

De Europese Unie is nog altijd goed voor driekwart van de Vlaamse technologie-export. Buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven voor de technologiebedrijven de belangrijkste exportmarkten. 

Buiten de EU is de VS de grootste handelspartner. De groei van de export naar de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) is de voorbije jaren afgenomen. Wel valt Agoria het groeiende belang van Japan voor de export op.

Buitenland

Om de groei te ondersteunen hebben Vlaamse bedrijven vandaag bijna 900 vacatures in hun buitenlandse filialen. Agoria maakt van de gelegenheid gebruik om 'Vlaams talent' op te roepen 'te durven en deze kans te grijpen'.

De technologiebedrijven zijn goed voor bijna een derde van de totale Vlaamse export van 204 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.