Advertentie

Nieuwe iPhones krijgen drukgevoelig scherm

De nieuwe Apple TV: een spraakinstructie toont het weerbericht onderaan het scherm. ©REUTERS

Apple brengt een grotere versie van de iPad uit, de iPad Pro. Het bedrijf komt ook met een nieuwe versie van zijn tv-streamer Apple TV, en twee nieuwe iPhone-versies met een scherm dat verschillende soorten aanrakingen kan herkennen. Apple doopt die technologie '3D Touch'.

Apple koos een aparte locatie voor zijn productshow: het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco. Stipt om 10 uur – 19 uur Belgische tijd – verscheen topman Tim Cook op het podium.  Apple zendt het evenement live uit, maar u kunt de stream alleen bekijken op een Apple-toestel of een pc met Microsoft Edge op Windows 10.

Apple Watch

Een Apple Watch met leren bandje die met het luxemerk Hermes ontwikkeld werd. ©REUTERS

De show begon met enkele kleinere  aankondigingen rond de Apple Watch, het slimme horloge dat Apple begin dit jaar uitbracht. Met het nieuwe besturingssysteem, Watch OS2 (vanaf 16 september), komt de mogelijkheid om het hartritme van de drager te monitoren. Het nieuwe product Sense4Baby laat zwangere moeders toe om ook naar het hartje van de baby te luisteren.

Er komen ook nieuwe luxe-afwerkingen van het horloge, in samenwerking met het luxemerk Hermes, en enkele meer sportieve modellen.

iPad Pro

Tim Cook kondigt vervolgens ‘het grootste nieuws rond de iPad sinds de iPad’ aan. Het gaat om de ‘iPad Pro’, een extra grote en krachtige tablet. Het scherm heeft een doorsnee van 12,9 inch en telt 5,6 miljoen pixels. De breedte is gelijk aan de hoogte van de iPad Air, zodat het de bestaande apps voor iPad Air goed kan weergeven. Het toestel is 6,9 mm dik.

Apple-topman Tim Cook toonde vanavond een nieuwe extra grote iPad, de iPad pro. ©EPA

Apple stak er heel wat technische snufjes in om de beeldkwaliteit verder op te voeren, en spreekt van een batterijduur van 10 uur. Daarmee speelt het bedrijf in op het feit dat consumenten hun tablets steeds meer gebruiken om video te bekijken. Apple toonde ook een 'smart keyboard' dat samen met de tablet kan worden gebruikt, en een 'Apple Pencil' om op de iPad Pro te kunnen tekenen. Een drukgevoelig scherm en een snelle reactietijd zorgen ervoor dat het gevoel van een echt potlood benaderd wordt, klinkt het in de product pitch.

Opmerkelijk: Apple nodigde zowaar een topman van Microsoft op zijn podium uit - wat even tot een ongemakkelijke stilte in de zal leidde. Kirk Koengsbauer, verantwoordelijk voor de Office-software, kwam er uitleggen hoe de Office-toepassingen op de iPad Pro kunnen worden gebruikt. Apple en Microsoft werden jarenlang beschouwd als elkaars aartsvijanden, maar sinds de wissel aan de top van Microsoft, waar Steve Ballmer vervangen werd door Satya Nadella, werden de banden de voorbije jaren aangehaald.

Microsoft on stage bij Apple: enkele jaren geleden nog totaal ondenkbaar. ©EPA

Ook de digitale documentspecialist Adobe werd in San Francisco uitgenodigd om reclame te maken voor de combinatie van de iPad Pro en zijn nieuwe software. Het bedrijf 3D 4Medical toonde een toepassing voor chirurgen en artsen om menselijke gewrichten en spieren in hoge resolutie te bekijken, en simulaties te maken van chirurgische ingrepen.

De kleurtjes van de iPad pro tenslotte: zilver, goud  en 'space grey'. De iPad Pro is in de VS vanaf november beschikbaar voor 799 dollar (32 GB), 949 dollar (128 GB) en  1079 dollar  (met 128 GB en 4G).

Apple was met zijn tabletproduct al enige tijd aan vernieuwing toe. De iPad werd enthousiast onthaald bij zijn lancering in 2010, maar verloor nadien relevantie door de opkomst van krachtiger smartphones met groter scherm die ook goed geschikt zijn om video op te bekijken.

Televisie

Na de iPad Pro is het de beurt aan televisie.  Een tweet van Apple-directeur Eddy Cue had eerder vandaag al laten uitschijnen dat Apple vanavond met een tv-gebonden product en/of dienst zal uitpakken. ‘Het is een grote dag voor het grote scherm’, liet hij aan zijn 95.000 volgers weten.

It's a big day for the big screen! http://t.co/AqyAcdE2Su— Eddy Cue (@cue) 9 september 2015

De nieuwe Apple TV: een spraakinstructie toont het weerbericht onderaan het scherm. ©REUTERS

'De toekomst van tv zit in apps', laat Tim Cook optekenen. Met apps gaan we de televisie-ervaring helemaal veranderen, klinkt het. Apps laten toe om te kijken wat en wanneer je wilt, en met je televisie in interactie te gaan.

Om die 'app-televisie' mogelijk te maken, komt er een nieuwe versie van de Apple TV, het toestel waarmee je online video naar het tv-toestel kunt streamen. Apple heeft de laatste jaren niets meer met dat product gedaan, maar kon moeilijk achterblijven nu concurrenten als Google, Amazon en Netflix in ijltempo het tv-scherm veroveren.

Apple ontwikkelde voor de nieuwe versie ook een nieuw besturingssysteem, een nieuwe interface en een afstandsbediening die u kunt aansturen met spraak (dankzij een aangepaste versie van de Siri-software) of met uw duim, op een aanraakgevoelige zone op het toestel. Op het home-scherm krijgt u het aanbod te zien in de vorm van apps. Video's of scènes zoeken en doorspoelen kan gewoon door tegen het toestel te praten. U kunt tijdens het tv kijken ook sport- of weerinformatie opvragen die onderaan het scherm verschijnt. De nieuwe Apple TV ondersteunt ook het zoeken en afspelen van muziek.

Er komt een nieuw besturingssysteem voor de Apple TV: tvOS. Dat moet zo'n 11 miljoen ontwikkelaars toelaten om eigen tv-apps te ontwikkelen. Netflix, HBO en Hulu en enkele games-ontwikkelaars deden dat al, net als AirBnB en de vastgoedsite Zillow. Michelle Peluso van de online kledingwinkel Gilt komt een app voorstellen om via het tv-scherm te shoppen. 'Uw eigen virtuele modeshow in uw eigen huis'. En de baseballfederatie MLB ontwikkelde een app om beelden en statistieken van alle wedstrijden op het grote scherm op te roepen, of tegelijk naar twee wedstrijden te kijken.

De Apple TV krijgt twee versies: een 32 GB versie voor 149 dollar en een 64 GB versie voor 199 dollar. Het toestel komt in oktober uit in 80 landen en zal  eind dit jaar in 100 landen verkrijgbaar zijn.

iPhone

Het volgende product in de show is de iPhone, het product dat in zijn eentje zowat 70% van de omzet van het bedrijf levert. Cook noemt de iPhone 6 de populairste telefoon ooit gemaakt. 'Zelfs in China, waar de verkoop 75% groeide terwijl de markt 4% kromp', klinkt het.

De iPhone 6S en 6S Plus. ©AFP

De nieuwe telefoons krijgen de namen 6S en 6S Plus. Ze hebben een schermdoorsnede van 4,7 en 5,5 inch en zijn verkrijgbaar in zilver, goud, 'space grey' en 'rose gold'.

De aanraaktechnologie kreeg zoals verwacht een belangrijke upgrade: 3D Touch, een scherm dat ander reageert naargelang de druk van de aanraking. 'Peek' en 'Pop', zo doopt Apple twee nieuwe vormen van aanrakingen. De technologie werkt met sensoren in de backlight van het scherm, die de minieme wijziging meten in de afstand tussen het schermglas en de backlighting.

Wat kunt u met die nieuwe aanraakschermen doen? U kunt bijvoorbeeld een mail of een website snel openen en sluiten zonder verschillende keren op het scherm te moeten tikken. In de foto-app helpt de technologie om sneller door foto's te bladeren. Ook navigeren tussen verschillende geopende apps op het toestel wordt een stuk eenvoudiger.Dropbox, Facebook, WeChat en Instagram ontwikkelden al nieuwe apps die van 3D Touch gebruik maken.

De nieuwe telefoons krijgen een A9 64 bit chip die volgens Apple 70 tot 90% sneller is dan de chips in vorige versies. De nieuwe iSight camera heeft een resolutie van 12 megapixels, met de helft meer pixels dan in de vorige modellen. Nieuwe technologie zorgt er volgens het bedrijf voor dat de uitbreiding in pixels niet heeft geleid tot het 'in elkaar vloeien' van de kleuren.

Voor de eerste keer hebben de iPhones ook een 4K videocamera aan boord, horen we. En de FaceTime camera vooraan krijgt een resolutie van 5 MP. Het scherm doet dienst als flitser: 'Retina Flash'.

©mediafin

'Live Photos' is een nieuwe functie die het mogelijk maakt om foto's te maken waar een klein stukje bewegend beeld en geluid achter zit. De functie staat standaard aangeschakeld wanneer u een foto neemt. Het opnamemoment wordt net voor en na de foto met 1,5 seconde uitgebreid. Dat levert mini-videootjes op die ideaal zijn om op sociale media te delen. Facebook gaat Live Photos nog dit jaar ondersteunen.

De draadloze LTE- en Wifi-connecties kregen een upgrade. En Apple lanceert zowaar een Android-app die het voor Android-gebruikers makkelijk maakt om naar de iPhone over te schakelen.

De toestellen zullen in de VS, in combinatie met een mobiel abonnement, respectievelijk 199 en 299 dollar kosten. Apple lanceert in de VS ook een 'Upgrade Program' waarmee de gebruiker altijd het laatste nieuwe model in handen krijgt. De toestellen komen dit weekend uit in de VS, kort daarna in enkele grote landen en eind dit jaar in 130 landen.

Er komt tenslotte ook een nieuw mobiel besturingssysteem uit, iOS9, op 16 september.

Tik-tak

De lancering van nieuwe versies zorgt, ook acht jaar na de allereerste iPhone, nog steeds voor pieken in de verkoopcijfers en de marktaandelen van Apple. Dat blijkt mooi uit onderstaande grafiek, die Statista.com samenstelde op basis van data van marktonderzoeker Kantar Worldpanel.

Onze Rekenmeester vertelde u al dat de releases van de iPhone een ‘tik-tak’-patroon volgen waarbij de allergrootste innovaties plaatsvinden in het tik-jaar. Dit jaar zitten we echter in een tak-jaar en zijn de verwachtingen minder hooggespannen. De grafiek toont ook dat de vorige tak-lancering, van de iPhone 5S en 5C in 2013, een relatief bescheiden effect had op de verkoop, zeker in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud