Nieuwe snufjes voor iPhone en Apple Watch in aantocht

Op de jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference licht CEO Tim Cook traditioneel software-nieuwigheden toe. ©EPA

Voor Apple-fans komt er opnieuw een hoogdag aan: maandag presenteert het bedrijf allerlei nieuwigheden. Een van de blikvangers wordt het opgefriste besturingssysteem voor iPhones.

Als Apple iets nieuws presenteert, is het nieuws. Dat zal maandag niet anders zijn wanneer CEO Tim Cook en zijn luitenanten in San Jose in Californië op het podium komen en onthullen wat het technologiebedrijf de komende maanden voor gebruikers in petto heeft. Verwacht een stroom van updates van de softwaresystemen die Apple-toestellen nog performanter moeten maken, en, wie weet, ook wat nieuwe hardware. Over nieuwe iPhones zal het niet gaan, dat is traditioneel voor na de zomer.

Plooibare iPhone?
Plooibare iPhone?

Werkt Apple aan een opvouwbare iPhone? Het bedrijf heeft alvast een patent op de technologie gekregen. Dat wil nog lang niet zeggen dat zo’n toestel er komt, maar Apple sluit het niet uit.

Huawei en Samsung pakten eerder al uit met smartphones met een opvouwbaar scherm. Die zijn tot nu geen onverdeeld succes. Zo heeft Samsung problemen met zijn Galaxy Fold. Het toestel, dat meer dan 2.000 euro moet kosten, zou eind april op de markt komen, maar de lancering is uitgesteld omdat displays van proefexemplaren begonnen te scheuren.

Plooibare toestellen, die kunnen worden opgevouwen als een boek, zitten tussen een smartphone (gesloten) en een tablet (opengevouwen) in.

Zoals altijd bij Apple draait de geruchtenmolen hard. Zeker is dat er een opgefriste versie komt van het besturingssysteem iOS, waar gebruikers al lang op zitten te wachten. Versie 13 zal een nieuw design hebben en nieuwe toepassingen met zich meebrengen. Het klinkt mogelijk banaal, maar Apple-watchers kijken uit naar de mogelijkheid om je toestel met één druk om te schakelen naar Dark Mode, waardoor er meer zwart en dus minder slaapverstorend en aandacht trekkend licht uit uw scherm komt.

Dat past in de intentie van Apple om de lijm tussen de smartphone en de gebruiker een klein beetje los te weken. Die trend is ook bij concurrent Google zichtbaar. Denk aan het confronterende wekelijkse rapport dat iPhone- en Android-gebruikers sinds kort krijgen over hoeveel uren ze met hun toestel in de weer waren.

Heel waarschijnlijk gaat opnieuw veel aandacht naar gezondheidstoepassingen. Apple legt al lang de focus op dat thema. De jongste versie van de Apple Watch kan bijvoorbeeld een elektrocardiogram maken. Maandag zou een menstruatietracker volgen, net als een toepassing die gebruikers eraan herinnert tijdig hun medicatie in te nemen.

Nadruk op gezondheid

Die nadruk op gezondheid is een manier voor het bedrijf om zijn inkomsten steeds minder afhankelijk te maken van de iPhone, jarenlang de kip met de gouden eieren. Daarom lanceerde Apple ook nieuwe software voor zijn Watch die het slimme horloge beter los van de smartphone doen werken, en de mogelijkheid om één versie van een app op alle mogelijke Apple-toestellen te laten draaien.

De Worldwide Developers Conference zal vooral over software gaan, maar volgens de goed geïnformeerde Apple-waarnemers kan er ook verse hardware uit de koker komen. Het is vooral uitkijken naar een nieuwe Mac Pro, de desktopcomputer waarvan de vorige cilindervormige versie zwaar flopte.

Te midden van wat ongetwijfeld een goed geregisseerde show wordt, zal Apple er ook goed aan doen zijn belangrijke gemeenschap van softwareontwikkelaars te paaien. Die komen in opstand omdat Apple te hoge tarieven zou aanrekenen om apps via de App Store te kunnen aanbieden. Dat leidt tot beschuldigingen van machtsmisbruik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud