Advertentie

Nog even en de hele wereld zit op Facebook

Zuckerberg wil al langer het nog laatste Facebook-deeltje van deze wereld op zijn sociale medium krijgen. ©Bloomberg

Facebook lanceert vandaag Facebook Lite, een applicatie die een uitgeklede versie van de normale Facebook-app bevat. Het bedrijf ziet dit als een nieuwe stap om de droom van CEO Mark Zuckerberg te vervullen: elk hoekje van de aardbol op Facebook krijgen.

Facebook werkt al meer dan een jaar aan ‘Facebook Lite’. In januari dook de applicatie, die zich toen bevond in een testfase, al eens op in de Google Play winkel van de regio’s Afrika en Zuidoost-Azië. Vanaf vrijdag rolt Facebook het uit in Azië. De komende weken volgen Zuid-Amerika, Afrika en ten slotte ook Europa. Of Facebook Lite ook naar België komt is nog niet bekend. Overigens is de app is voorlopig alleen beschikbaar op Android, het besturingssysteem van internetreus Google.

Ongeveer 5 miljard mensen hebben geen toegang tot het internet. Wij willen daar verandering in brengen.
Mark Zuckerberg
CEO Facebook

Facebook Lite is naar eigen zeggen een zogenaamde ‘stripped-down’ versie van de Facebook-app die we op onze smartphone hebben staan. Het biedt de gebruiker het nieuwsoverzicht, statusupdates en notificaties. Dataslorpende functies zoals locatieservices – Nearby Friends –, bewegende beelden of hoge resolutie bij foto's, worden geschrapt. Ook de grootte van de applicatie is aangepast. Waar de normale app zo'n 30 MB bedraagt, is 'Lite' amper 1 MB groot.

Internet.org

De lancering van Facebook Lite past in de plannen van topman Mark Zuckerberg om iedereen op elke plekje van de aarde op Facebook te krijgen. Eerder al lanceerde hij, samen met een aantal andere technologiebedrijven waaronder Samsung en Ericsson, Internet.org. Het plan is om iedereen op aarde toegang te verlenen tot het internet. De non-profit organisatie wil dit doen met behulp van eenvoudigere apps die minder dataverkeer eisen en goedkopere toestellen op de markt te brengen. Ook plannen met dronetechnologie staan in de steigers.

'Ongeveer 5 miljard mensen hebben geen toegang tot het internet. Wij willen daar verandering in brengen. Iedereen heeft recht op toegang tot het web', stelde Zuckerberg toen het project in 2013 werd gelanceerd.

Een project van enkele globale spelers en het grootste sociale medium ter wereld blijft natuurlijk niet zonder kritiek. Volgens een open brief van tientallen internetorganisaties 'schaadt Internet.org netneutraliteit en biedt het alleen maar toegang tot selecte internetsites.' 

Bovendien zien vele critici het project als een manier om potentiële klanten aan te trekken in een nog maagdelijke online regio. Dat Facebook zich hiervoor meteen toelegt op mobiel internet is een slimme zet. Ontwikkelingslanden gebruiken, door slechte infrastructuur en een te hoge kostprijs voor laptops of pc's, massaal smartphones voor te surfen of zelfs hun betalingen te financieren. Wetende dat er ongeveer 5 miljard mensen geen toegang hebben tot het internet en Facebook nu al zo'n 1,32 miljard leden telt, zijn er nog heel wat nieuwe zieltjes te winnen voor het sociale medium.

Google

Zuckerberg en co zijn overigens niet de enigen die de het laatste restje aarde zonder internettoegang willen veroveren. Zo kondigde Google deze week aan dat het volgend jaar begint met de uitrol van 'Project Loop'. Met het behulp van ballonnen zal de internetreus internetverbindingen in afgelegen gebieden mogelijk maken. Het wil daarmee tegen eind 2016 heel Afrika en Zuid-Amerika van internet voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud