Nokia gaat opnieuw mobieltjes maken

Rajeev Suri, topman van Nokia, kondigt de terugkeer van het merk in de mobilofoonmarkt aan. ©AFP

Het Finse Nokia plant zijn terugkeer op de mobilofoonmarkt. In de tweede helft van 2016 kunnen er opnieuw mobilofoons van het merk op de markt komen.

Drie jaar nadat Nokia zijn mobilofonieafdeling verkocht aan Microsoft en zich terugplooide op netwerktechnologie wil het in de tweede helft van volgend jaar opnieuw mobilofoons op de markt brengen. Dat vertelde topman Rajeev Suri in een interview met het Duitse blad Manager Magazin. Volgend jaar loopt de periode af waarin Nokia volgens de afspraak met Microsoft geen mobilofoons op de markt mag brengen.

De Finnen hebben geen plannen om zelf smartphones te gaan fabriceren. Ze zouden enkel het design op zich nemen, en de toestellen vervolgens onder licentie elders laten produceren. ‘We zoeken een geschikte partner’, zegt Suri. ‘Microsoft maakt mobieltjes, wij zullen ons tevreden stellen met het ontwerp en onze merknaam via een licentiemodel ter beschikking stellen.’

 Nokia test dit model al met een tablet: ontworpen door Nokia maar gemaakt door de Taiwanese fabrikant Foxconn en in China op de markt gebracht. ‘Het is nog een experiment. We leren ervan en zijn er tot nu tevreden over’, vertelt Suri.

Nokia was lang de onbetwiste nummer 1 op de markt van gsm’s maar miste de trein van de aanraakschermen en viel op het eind van het eerste decennium van deze eeuw spectaculair terug, tot het in 2013 de mobilofoondivisie aan Microsoft verkocht.

De jongste tijd heeft het Finse bedrijf zijn ambitie duidelijk herwonnen. Getuige onder meer de overname van Alcatel-Lucent een kleine twee maanden geleden. De kaartenafdeling moet anderzijds nog de deur uit. In het interview met Manager Magazin liet Suri geen voorkeur doorschemeren voor de ene of de andere kandidaat-koper. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud