Nokia helpt Proximus internetcapaciteit te verdubbelen in landelijke gebieden

Patrick Delcoigne (Proximus) en Geert Heyninck (Nokia). ©Proximus

Glasvezel tot aan de voordeur is in landelijke gebieden meestal niet mogelijk. Samen met Nokia ontwikkelde Proximus technologie om de capaciteit van straatkasten te verdubbelen.

In stedelijke gebieden is de strategie van Proximus duidelijk: een fiberkabel tot aan de voordeur moet garanderen dat iedereen kan Netflixen, Smartschoolen, mailen en Zoomen in optimale omstandigheden. De telecomprovider heeft zichzelf als doel opgelegd om tegen 2028 70 procent van de gezinnen van zo'n glasvezelverbinding te voorzien.

De Waalse stad Andenne is de allereerste stad ter wereld die kan gebruikmaken van de technologische innovatie.

Voor de meer afgelegen gebieden is zo'n glasvezelinvestering te duur. Het is er een kwestie de koperen telefoonlijnen, beter bekend als de VDSL-infrastructuur, zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ingenieurs van Proximus en Nokia staken de koppen bij elkaar om bestaande straatkasten te optimaliseren.

De ingenieurs van Nokia hebben samen met die van Proximus de 2MX6-technologie ontwikkeld. Die maakt het mogelijk twee keer zoveel klanten op een kast aan te sluiten. Concreet laat de nieuwe Nokia-apparatuur toe om, met een bescheiden investering, het maximale aantal potentiële klanten dat een straatkast kan bedienen te verdubbelen tot 384.

Snelheid

De nieuwe technologie, die gebaseerd is op de door Nokia ontwikkelde Quillion-chip, heeft meerdere voordelen. Niet alleen de capaciteit verdubbelt, ook de snelheid van het internet gaat maal twee. Bovendien vermindert het stroomverbruik. 'Het is voor ons belangrijk dat ook consumenten die geen directe toegang tot fiber hebben, kunnen genieten van supersnel internet' zegt Patrick Delcoigne, de directeur Network Engineering & Operations van Proximus.

Het is voor ons belangrijk dat ook consumenten die geen directe toegang tot glasvezel hebben, kunnen genieten van supersnel internet.
Patrick Delcoigne
Proximus

De Waalse stad Andenne is de allereerste stad ter wereld die kan gebruikmaken van de technologische innovatie, ook wel 'ultra dense vectoring' genoemd. Het is de bedoeling dezelfde apparatuur in de komende maanden en jaren in honderden straatkasten uit te rollen. Dat kan zonder veel overlast. Het is mogelijk de apparatuur in bestaande straatkasten in te bouwen zonder dat een nieuwe kast moet worden geïnstalleerd. Lees: straten of trottoirs moeten niet opengebroken worden.

Ook voor klanten van providers die gebruikmaken van het Proximus-netwerk is dit goed nieuws. Ook zij krijgen een sneller internet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud