Nvidia richt pijlen op winstmotor van Intel

©REUTERS

Het Californische bedrijf Nvidia heeft zijn eerste servermicroprocessor voorgesteld. Het lonkt daarmee naar de meest lucratieve business van concurrent Intel.

Servermicroprocessors, of CPU's, maken de meest complexe computerberekeningen mogelijk. Met een marktaandeel van 90 procent is Intel de grootste speler in dat segment. Met Nvidia krijgt het in die sleutelmarkt zijn grootste uitdager tot nu toe.

Nvidia ontwikkelde zijn nieuwe technologie - dat het Grace noemde, naar de Amerikaanse wiskundige Grace Hopper - op basis van de expertise van Arm, het Britse bedrijf dat het voor 40 miljard dollar wil overnemen van het Japanse SoftBank. Die deal ligt bij de mededingingsautoriteiten te wachten op goedkeuring.

Jensen Huang, de oprichter en topman van Nvidia. ©REUTERS

Nivdia-topman Jensen Huang noemt de lancering van Grace 'het laatste stukje van de puzzel' om zijn bedrijf van een belangrijke speler in de gamingsector om te bouwen tot een cruciale speler voor moderne datacenters en toepassingen voor artificiële intelligentie, waar enorm veel rekenkracht voor nodig is.

Huang liet weten dat het Zwitserse National Supercomputing Centre de Grace-processor zal gebruiken om samen met Hewlett-Packard een nieuwe supercomputer, genaamd Alps, te bouwen. Het systeem moet tien maal sneller zijn dan de beste supercomputer en zal ingezet worden voor weersvoorspellingen en natuurwetenschappelijk onderzoek.

De ambitie is de nieuwe microprocessor in 2023 op de markt te brengen.

Het aandeel van Nvidia profiteerde van het nieuws, Intel kreeg een tik. Nvidia stak Intel eerder al voorbij als meest waardevolle Amerikaanse chipspeler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud