Omzet- en winstalarm bij Crescent (ex-Option)

De bekende manager Eric Van Zele zette zijn schouders onder de doorstart van het vroegere Option. ©BELGA

De omzet komt lager uit dan verwacht en het resultaat duikt in het rood.

De beursgenoteerde technologiegroep Crescent , waarin het vroegere Option opgegaan is, waarschuwde dinsdagavond in een tradingupdate voor tegenvallende resultaten.

Het bedrijf zegt dat voor 2018 uitgaat van een omzet van 19 miljoen euro en een licht negatieve recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 0,5 miljoen euro. Dat is in beide gevallen slechter dan tijdens de zomer van vorig jaar werd gezegd.

Toen zei Crescent door bemoedigende cijfers 'voorzichtig optimistisch te blijven over initiƫle indicaties voor de realisatie van meer dan 20 miljoen omzet met positieve rebitda-bijdragen voor het volledige jaar'.

Uitstel

De knoop zit opnieuw bij het vroegere Option dat nu een onderdeel is van Crescent Solutions en een hele historiek heeft van tegenvallers. Daar bleven de resultaten onder de verwachtingen.

'De uitgestelde introductie in het vierde kwartaal van een nieuwe, goedkopere en meer performante productlijn voor het internet der dingen (CloudGate, om toestellen draadloos te koppelen aan het internet, red.) vertraagt het herstel van de resultaten met zes maanden', klinkt het. 

De lancering van het nieuwe product was eind vorig jaar gepland, maar omdat een Chinese onderdelenleverancier geen certificering kon voorleggen komt de goedkopere versie van CloudGate pas in april op de markt. 'De nieuwe productlijn oogt veelbelovend', zegt de voorzitter en hoofdaandeelhouder Eric Van Zele. 'Grote partijen hebben, zij het pro forma, al interesse getoond.'

Dat optimisme verklaart waarom Crescent voor 2019 de verwachting behoudt dat omzet zal groeien met meer dan 10 procent en de bedrijfskasstroom (ebitda) positief zal zijn. Crescent overkoepelt naast Option (onderdeel van Crescent Solutions) de verlichtingsspeler Crescent Lighting en de IT-dienstenleverancier Crescent Services. Die twee laatste boeren goed en compenseren grotendeels de vertraging bij Option. 

'De echte transformatie van Option zal van de integratie van internet-of-thingsoplossingen komen, op basis van Option-technologie. Met CloudGate, dat een standaardproduct is geworden, gaan we geen fortuinen verdienen', stelt Van Zele. 

Kaspositie

Crescent meldt ook dat de kaspositie beperkt blijft. Eind december was van de bijkomende 1,5 miljoen euro krediet van Belfius 1,45 miljoen euro opgenomen. Van de kredietlijn van 0,5 miljoen van Van Zele Holding was 0,4 miljoen opgevraagd om de laatste historische schulden van een berg van ruim 40 miljoen euro af te lossen. 

De groep benadrukt dat de referentieaandeelhouders hun intentie hebben aangegeven om de onderneming de nodige middelen te geven om haar doelstellingen te realiseren.

'Maar er zijn geen fortuinen nodig, het bedrijf verbrandt geen cash meer. Het gaat om grootteorde een half miljoen euro', zegt Van Zele. 'We hebben vorig jaar meer dan 40 miljoen euro aan schulden weggewerkt. Nu het bedrijf financieel weer gezond is, gaan we het verhaal afmaken.'

Gewezen topmanager Van Zele leidde vorig jaar de doorstart van Option en is nu de belangrijkste aandeelhouder en de sterke man. Ook Marc Coucke zit in het kapitaal, net als Option-oprichter Jan Callewaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud