Oprichters IT-beveiligingsbedrijf SecureLink cashen

Bert Van Loco, een van de drie oprichters van SecureLink. ©RV DOC

In het nieuws omdat de Franse telecomreus Orange het IT-beveiligingsbedrijf SecureLink voor 515 miljoen euro overneemt.

Het Vlaamse trio Bert Van Loco, Hans Van Erum en Frank Staut richtte in 2003 SecureLink op.

Het werd een succesverhaal: 16 jaar later heeft de Europese telecomreus Orange  er 515 miljoen euro voor veil. Dat is 22 keer de bruto bedrijfswinst (ebitda) van de Belgisch-Nederlandse specialist in cybersecurity. Een stevige waardering, zeggen kenners.

Van Loco, Van Erum en Staut ontmoetten elkaar in 2000 bij SwitchLink, een Antwerpse net werk integrator. Door de bemoeienissen van de Griekse overnemer Intrasoft sloegen ze daar de deur achter zich dicht en begonnen ze met SecureLink aan een eigen avontuur. ‘We hadden het geluk dat sommige klanten ons spontaan zijn gevolgd’, zegt Staut. Staut was de securityspecialist, Van Erum legde zich toe op netwerken en Van Loco was het commerciële brein. Vrij snel richtten de drie hun pijlen ook op Nederland.

De grote jump kwam er in 2015, toen de oprichters en de Leuvense durfkapitalist Indufin 85 procent van de aandelen verkochten aan de Amerikaanse financiële reus Investcorp. De drie behielden een kleine participatie - hoeveel precies wil Staut niet kwijt. Voor dat belang, dat mee naar Orange gaat, passeert het trio nu voor de tweede keer langs de kassa.

War for talent

Onder Investcorp werd de omzet verdubbeld, mede dankzij drie overnames in Scandinavië, het VK en Duitsland. Met Van Loco en Staut nog aan boord - Van Erum stapte op - groeide SecureLink uit tot een sterke speler in de Benelux, het VK, Duitsland en Scandinavië. Landen waar Orange niet de eerste viool speelt in cybersecurity. Dat verklaart waarom de Fransen zo’n fors overnamebedrag neertellen.

Orange legt de hand op een groep met 248 miljoen euro omzet en 660 werknemers, van wie 150 in België. De meesten zijn security specialisten, voor wie in de war for talent fel gevochten wordt.

Behalve door de personeelsschaarste is de hoge waardering  ingegeven door de groeimarkt die cybersecurity is, met jaarlijks 10 à 15 procent groei. Bovendien staan er weinig beveiligingsbedrijven van die omvang te koop.

De overname maakt van Orange op slag de leider in de Europese cybersecuritysector, met meer dan 600 miljoen euro omzet en 1.800 werknemers, verspreid over acht landen, die goed zijn voor 75 procent van de markt.

SecureLink telt 2.100 klanten in tal van sectoren. Ziekenhuizen en overheden zijn een belangrijke focus. Namen geeft het niet vrij, want dat zou hackers inzicht geven in welke technologie en producten de klant gebruikt.

Investeren in start-ups

Het forse overnamebedrag is goed nieuws voor de drie Belgische oprichters. Het betekent extra vuurkracht voor de investeringsvennootschap InvestLink, die ze eind vorig jaar hebben opgericht. Ze pompten er 25 miljoen euro in om een deel van de opbrengst uit de verkoop van SecureLink te investeren in start- en scale-ups. De eerste investeringen deden ze in de Leuvense start-ups epic.blue en nextAuth.

Het trio neemt zich voor om in een tiental lokale groeibedrijven te beleggen, voor maximaal zowat 2 miljoen euro per dossier. De focus ligt op België en de Benelux. Ze mikken op substantiële participaties van minstens 10 à 15 procent, maar niet op controleparticipaties. ‘Het bedrijf moet van de ondernemer blijven. We weten uit ervaring dat de dynamiek in een bedrijf helemaal verandert als het niet meer van jou is.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud