Oprichterstrio Melexis passeert langs de kassa

Françoise Chombar geeft binnenkort de CEO-fakkel bij Melexis door. Via Xtrion blijft ze wel mee de referentieaandeelhouder van de chipproducent. ©Katrijn Van Giel

Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar hebben hun belang in de chipspecialist Melexis licht afgebouwd tot 50 procent plus 1 aandeel. Het levert hen zowat 130 miljoen euro op.

Melexis zorgde dinsdag even voor opwinding op de Brusselse beurs. Toen het aandeel werd geschorst, speculeerden sommige beleggers op een (vijandig) overnamebod.

Die speculatie komt niet uit de lucht vallen. De jongste tijd circuleren geruchten over een grote deal in de chipsector én Melexis is een van de bedrijven die werden genoemd.

De reden voor de schorsing van het aandeel bleek uiteindelijk minder spannend. De controlerende holding Xtrion verkocht via een private plaatsing 1,44 miljoen Melexis-aandelen. Xtrion is de holding van Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en CEO Françoise Chombar - de drie oprichters van Melexis, met zijn chips en sensoren hofleverancier van autobouwers als BMW en Tesla.

De drie oprichters stellen dat ze na de transactie voor 'de voorzienbare toekomst' een controlebelang behouden in Melexis.

Met de verkoop bouwt het oprichterstrio zijn belang af van 53,6 tot 50 procent plus 1 aandeel. Een verdere afbouw is niet aan de orde, leert het communiqué over de transactie. 'Het is onze intentie en visie om voor de voorzienbare toekomst een controlebelang te behouden.' Duchâtelet, Chombar en haar man De Winter lijken zo ook de overnamegeruchten in de kiem te smoren.

De 1,44 miljoen aandelen die ze verkopen, zijn tegen de huidige koers 140 miljoen euro waard. Maar bij een private plaatsing worden de aandelen met een korting aangeboden. Die korting wordt eerstdaags bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de oprichters zowat 130 miljoen euro opstrijken.

Bel20-zitje

Los van de opbrengst is het doel van de verkoop het percentage vrij verhandelbare aandelen (free float) en de liquiditeit van het aandeel te verhogen, stelt Melexis. 'De free float stijgt van 45 tot 50 procent', zegt Geert Reynders, verantwoordelijk voor investor relations.

Met die hogere ratio vergroot het aandeel zijn kans om in beursindexen als de Bel20 te worden opgenomen. De jaarlijkse herschikking van de Bel20 vindt plaats op 19 maart. Melexis maakt kans om ING in de sterindex te vervangen. De jongste jaren greep het technologiebedrijf telkens naast het zitje omdat er te weinig Melexis-aandelen werden verhandeld.

Naast zijn oprichters verkocht dinsdag ook Melexis (eigen) aandelen, 346.141 om precies te zijn. Goed voor 30 miljoen euro en een stevige meerwaarde, want die aandelen werden lang geleden flink onder de huidige recordkoers van 97 euro ingeslagen. Dat geld zal Melexis gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden en 'de aandeelhoudersremuneratie op de lange termijn'. Zit een dividendverhoging in de pijplijn? Reynders: 'Dat is niet aan de orde, er verandert niets.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud