Advertentie

Optimistisch Apple klopt verwachtingen

©AFP

De elektronicareus presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. En is optimistisch voor het lopende kwartaal.

Apple  zette in het derde kwartaal van zijn boekjaar (tot eind juni) een omzet van 53,8 miljard dollar neer, 1 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is een half miljard boven het bedrag dat de analisten gemiddeld verwachtten (53,3 miljard). De brutomarge - de omzet min de kosten van de verkoop - bedroeg 37,6 procent. Dat is pal in het midden van de vooruitzichten die de elektronicareus enkele maanden geleden uitstuurde.

De inkomsten uit de iPhone blijven dalen, maar minder hard dan in het vorige kwartaal (-12% tegenover -17%). De omzet die Apple uit de smartphone puurt (26 miljard dollar) vertegenwoordigt voor de eerste keer in zeven jaar minder dan de helft van de groepsomzet. Ze valt ook iets lager uit dan verwacht.

De omzet die Apple uit de iPhone puurt, vertegenwoordigt voor de eerste keer in zeven jaar minder dan de helft van de groepsomzet.

Alle andere afdelingen zetten wél een omzetgroei neer. De verkopen van Mac-computers brachten 5,8 miljard dollar in het laatje (+11%), die van iPad 5 miljard (+8%) en die van 'wearables' zoals de Apple Watch en de draadloze AirPods-oortjes 5,53 miljard. Dat is bijna de helft (+48%) meer als het jaar ervoor. Analisten rekenden voor die afdeling op 4,6 miljard dollar omzet.

De technologiereus slaagt er ook steeds beter in recurrente inkomsten te halen uit het 'ecosysteem' van Apple-producten in de wereld. De inkomsten uit diensten als Apple Pay en iTunes bereikten 11,46 miljard dollar, 13 procent meer dan een jaar eerder. 

China

Vlak na nieuwjaar moest de iPhone-producent de eerste winstwaarschuwing in 16 jaar uitsturen, vooral als gevolg van de scherpe vertraging van de verkopen in China. De elektronicareus compenseerde dat de maanden nadien wat door de prijzen te verlagen.

De forse omzetdalingen lijken er achter de rug. In het derde kwartal daalden Apple's inkomsten in China met 4 procent tot 9,61 miljard dollar. De daling is veel beperkter dan in het vorig kwartaal (-22%).

Nieuwe versies

Voor het lopende kwartaal is Apple relatief optimistisch. Het verwacht een omzet van 61 à 64 miljard dollar, terwijl analisten uitgaan van 61 miljard. Eén jaar geleden bedroeg de omzet in het vierde kwartaal 62,9 miljard dollar. De technologiereus gaat uit van een brutomarge van 37,5 tot 38,5 procent voor dat kwartaal.

Apple gaat in het vierde kwartaal van zijn boekjaar nieuwe versies op de markt brengen van zijn iPhone X. De bijkomende camera's op die toestellen zullen naar alle verwachting de grootste nieuwigheid zijn.

Beleggers konden de resultaten van Apple smaken. In de nabeurshandel zonden ze het aandeel van de technologiereus bijna 3 procent hoger.

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud