Advertentie
Advertentie

Option crasht na reddingsplan

Eric Van Zele, voorzitter van Option en na het reddingsplan de grootste aandeelhouder met meer dan 40 procent. ©BELGA

Option krijgt een nieuwe naam en CEO. De resterende schulden worden omgezet in aandelen en Marc Coucke helpt het bedrijf met een overbruggingskrediet overeind. Op de beurs gaat Option onderuit omdat het reddingsplan de bestaande aandeelhouders andermaal opzadelt met een flinke verwatering.

Het nieuwe plan om Option  drijvende te houden ligt op tafel. En dat nog geen jaar nadat we in De Tijd 'Option vindt andermaal de nooduitgang' titelden en het bedrijf na 30 jaar eindelijk brak met oprichter Jan Callewaert

Centraal in het nieuwe plan is de creatie van een bijna schuldenvrij, nieuw bedrijf met 'een toekomstbestendig waardecreatiemodel' en met voorzitter Eric  Van Zele als referentieaandeelhouder. Voor de particuliere aandeelhouders wordt duidelijk dat ze niets meer in de pap te brokken hebben. 

Vaarwel Option, welkom X

30 jaar na de oprichting - en twaalf jaar nadat het bedrijf Onderneming van het Jaar werd - wordt afscheid genomen van (de bedrijfsnaam) Option. Dat is een beslissing die Callewaert begin dit jaar al in het vooruitzicht stelde in zijn afscheidsinterview. 'We kunnen overwegen van naam te veranderen om de negatieve connotatie rond het bedrijf weg te nemen. Daar denk ik sterk aan. Maar dat is een dubbeltje op zijn kant, want in het buitenland wordt de naam sterk gewaardeerd', zei de oprichter in maart. 

De nieuwe naam zal eind februari worden onthuld, op de buitengewone algemene vergadering die de schuldconversie en overname van Crescent moet goedkeuren. Aan het hoofd van 'Newco' (kort voor New Company) komt Guy Coen, die Van Zele kent van bij Barco. Coen (48) was er R&D-directeur van de afdeling controlekamers en leidde de poot die het topproduct ClickShare ontwikkelde.

Naast een nieuwe CEO en de oprichting van een nieuwe vennootschap steunt Options redding op een overbruggingskrediet, het wegwerken van de resterende schulden én een overname. We doen ze hieronder uit de doeken.

Extra middelen én aandelen

  • Overbruggingskrediet van 1,6 miljoen euro, verstrekt door Marc Coucke (1,5 miljoen) en Eric Van Zele (0,1 miljoen).

Het geld dient om openstaande facturen van leveranciers te betalen.

  • Omzetting van schulden (8,1 miljoen euro, inclusief overbruggingskrediet) in aandelen.

Een deel van de schuldeisers (goed voor 1,5 miljoen euro) is niet ingegaan op de voorgestelde regeling, maar er lopen nog gesprekken om iedereen mee in bad te krijgen. De conversie in aandelen is slecht nieuws voor de bestaande aandeelhouders, het zadelt hen op met een stevige verwatering van hun belang en (toekomstige) winst per aandeel.

  • Overname van Crescent, de holding van Eric Van Zele en enkele andere ex-toppers van Telindus.

Dat is het opmerkelijkste element in het reddingsplan: het bijna failliete Option dat een overname doet van 10,1 miljoen euro. Om dat te financieren creëert het bedrijf 910 miljoen nieuwe aandelen tegen 2 eurocent per aandeel, goed voor 18,2 miljoen euro kapitaal.

Die meer dan 900 miljoen nieuwe aandelen komen boven op de zowat 300 miljoen bestaande aandelen. De bestaande aandeelhouders worden daardoor van tafel geveegd. Na de transactie - die eind februari wordt goedgekeurd - wordt voorzitter Eric Van Zele de hoofdaandeelhouder met een belang van meer dan 40 procent. Jan Callewaert, Marc Coucke (Alychlo) en het Amerikaanse telematicabedrijf Danlaw krijgen meer dan 10 procent in handen.

Door Option en Crescent samen te voegen in één bedrijf zal het nieuwe bedrijf Options fiscaal overdraagbare verliezen van zijn (toekomstige) winsten kunnen aftrekken.

De samensmelting herenigt Option met Innolumis, de Nederlandse led-lampenfabrikant die Callewaert begin 2016 kocht maar al na minder dan een jaar noodgedwongen weer moest verkopen om Option overeind te houden. De koper en redder van dienst was niemand minder dan Crescent, de holding van Eric Van Zele (80%) en de andere ex-Telindus-managers Jan De Schepper, Edwin Bex en Alain Van Den Broeck.

Naast led-verlichting - die met Options Cloudgate slim kan worden gemaakt - herbergt Crescent ook de ICT-leverancier 2Invision en Aardingen Marco, een elektrotechnische installateur van gebouwen. Crescent mikt dit jaar op een omzet van 12,5 miljoen euro - waarvan meer dan de helft van Innolumis komt - en een winst (ebitda) van een half miljoen euro. De holding telt 45 werknemers. Met die van Option erbij stijgt het personeelsbestand tot 75.

Nog extra middelen nodig

Guy Sips van KBC Securities, de enige analist die Option nog opvolgt, verlaagt zijn koersdoel van 0,05 tot 0,04 euro wegens de zoveelste winstverwatering voor de bestaande aandeelhouders. Die verwatering is ook de reden waarom het aandeel vandaag zwaar onderuit gaat.

Sips handhaaft zijn verkoopadvies omdat hij eerst in de resultaten wil zien dat Option met zijn Cloudgate potten kan breken in de zeer gefragmenteerde sector van internet-of-things (IoT). 'We hopen dat Option zich met deze transactie kan transformeren tot een leverancier van end-to-end IoT-oplossingen voor zijn groeiend aantal klanten. Het nieuwe bedrijf mikt op een wereldwijde koppositie in IoT, waaronder smart city-toepassingen', zegt Sips.

De analist merkt op dat het niet Options laatste financieringsronde is. Het bedrijf geeft in het communiqué inderdaad aan dat 'aanvullende financiering nodig is om de herstructureringskosten en de behoefte aan werkkapitaal te dekken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud