opmerkelijk

'Option is duurste aandeel van Benelux'

Eric Van Zele en Guy Coen, respectievelijk voorzitter en CEO van Crescent, het nieuwe Option. ©Tim Dirven

KBC Securities-analist Guy Sips noemt Option het duurste aandeel van de Benelux na de jaarcijfers van het technologiebedrijf.

Sips verlaagt zijn koersdoel voor het centjesaandeel Option van 0,04 naar 0,03 euro. Zijn advies blijft 'verkopen'.

Dat weerhoudt speculanten er niet van het aandeel 13 procent hoger te duwen tot 0,090 euro.

Door de conversie van de resterende schulden (in meer dan 522 miljoen aandelen) én de uitgifte van 506 miljoen nieuwe aandelen om de Crescent-holding van Option-voorzitter Eric Van Zele over te nemen verviervoudigt het aantal uitstaande aandelen (bijna 300 miljoen) in mei ruimschoots tot 1,32 miljard stuks.

'Tegen de huidige koers van 0,08 euro komt dat neer op een beurswaarde van 106 miljoen euro', zegt Sips. 'Dat maakt van Option waarschijnlijk het duurste aandeel van de 125 Benelux-aandelen die KBC Securities opvolgt.'

Met de 106 miljoen euro noteert Option tegen zes keer de gecombineerde winst van Option en Crescent die samenvloeien. Option boekte vorig jaar 5,2 miljoen euro omzet (+25%), Crescent om en bij de 12,5 miljoen euro. Samen hebben ze een brutobedrijfsverlies van 0,9 miljoen euro (Option -1,4 miljoen euro, Crescent 0,5 miljoen euro).

Nieuwe naam

In maart van dit jaar kreeg Option een renteloze brugfinanciering van 750.000 euro van verschillende investeerders. De holding van Van Zele, Crescent, en de holding van Marc Coucke, Alychlo, hebben zich geëngageerd voor een bijkomende financiering van elk 150.000 euro 'met het oog op toekomstige overnames'.

Van Zele en Guy Coen, die eind vorig jaar oprichter Jan Callewaert als CEO opvolgde, veranderen de bedrijfsnaam van Option na 31 jaar in Crescent.

Van Zele gelooft in Crescents kansen in het internet of things. 'Het klopt dat veel spelers actief zijn in die sector, hele grote zelfs. Maar door Option en Crescent samen te smelten kunnen we een uniek verhaal schrijven dat naast de technologie ook de installatie (contracting, red.) verzorgt en diensten (zoals de opleiding van gebruikers, red.) levert', zei hij eind vorig jaar.

Callewaert, die sinds kort bestuurder af is, is nog altijd de grootste aandeelhouder met 17,3 procent van de aandelen. Van Zele heeft een belang van 11,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud