Pattie Maes: 'Meer technologie is het lot van de mensheid'

Pattie Maes: 'het status quo is geen optie, en terug naar vroeger gaan we ook niet meer.' ©Dieter Telemans

Het heeft geen zin om bang te zijn voor wat technologie ons brengt. 'Mensen zijn nu al cyborgs'. De Belgische topwetenschapper Pattie Maes gunde de lezers van De Tijd een blik in de toekomst.

Pattie Maes is één van de vijftig tech-pioniers die we uitgebreid interviewen en portretteren in ons magazine Tijd 50. Ontdek het deze zaterdag, gratis bij De Tijd.

Pattie Maes, met wie u afgelopen weekend al een uitgebreid interview kon lezen, was vanavond te gast op New Insights, het jaarlijkse evenement van Mediafin (De Tijd en L'Echo) en EY. Ze toonde tal van inspirerende projecten waar zij en haar team, in  het Media Lab van het prestigieuze MIT-instituut, mee bezig zijn.

©Dieter Telemans

Maes begon haar uiteenzetting met een geschiedenislesje over de opeenvolgende generaties computers die de voorbije decennia het licht zagen, van kamergrote mainframes over pc's tot de huidige smartphones die gewoon in onze broekzak passen. De vierde generatie wordt die van wearables, (op het lichaam) draagbare computers, die in staat zullen zijn om ons bij elk aspect van ons leven te assisteren.

Ze identificeert drie krachten achter die nieuwe technologische golf: de verspreiding van massa's kleine en goedkope sensoren, de ontwikkeling van gemengde realiteit of augmented reality (AR), en de opkomst van artificiële intelligentie (AI). De combinatie van al die technologie, betoogt ze, zal er voor zorgen dat we altijd en overal geassisteerd zullen worden door superslimme computers die meer kunnen waarnemen dan wij kunnen, en die ons beter kennen dan we onszelf kennen.

Maes liet tal van voorbeelden de revue passeren, het ene al futuristischer dan de andere. Het zijn wel allemaal concrete toepassingen waar ze met haar lab aan werkt:

  • 'Elk voorwerp wordt een interface. Wanneer  u een boek uit de kast neemt, ziet u via uw bril of lenzen meteen relevante informatie, zoals een korte inhoud, recensies of passages die voor u interessant zijn.'
  • In de supermarkt toont uw AR-bril vanzelf welke koekjes u niet mag kopen omwille van uw allergie.
  • Uw digitale assistent weet dankzij het meten van bepaalde lichaamswaarden wat uw fysieke en emotionele toestand is, en geeft preventief advies.
  • Uw digitale assistent helpt u zelfs herinneringen te bewaren en op te roepen. Maes gaf het voorbeeld van een systeem dat automatisch bepaalde informatie (foto, gesprekken,...) opslaat van elke persoon die u de hand drukt. Wanneer u die man of vrouw later weer tegen het lijf loopt, wordt die info weer tevoorschijn gehaald.
  • In het onderwijs zal AR toelaten om abstracte begrippen concreet te tonen aan leerlingen. In de fysicales kan je bijvoorbeeld virtuele ballen laten stuiteren of digitale kogels afschieten. En taalonderwijs wordt een stuk makkelijker wanneer de voorwerpen die u ziet meteen het juiste woord opgeplakt krijgen.

Of we niet bang moeten zijn dat al die technologie ons zal ontmenselijken? Maes geeft toe dat er bepaalde gevaren zijn, zoals de aantasting van onze privacy en de ongelijke verdeling van de technologische baten.

Maar we moeten ons geen illusies maken: 'We gaan nooit meer terug naar vroeger. Jonge mensen zijn vandaag al cyborgs, onafscheidelijk verbonden met hun smartphone. Dan kan je beter de toekomst aanvaarden die op ons af komt. Het is nu eenmaal het lot van mensen om zichzelf te versterken met technologie. We doen dat al sinds het stenen tijdperk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud