Advertentie

PayPal lonkt naar Pinterest om 'superapp' te bouwen

©AFP

De betaalspecialist PayPal wil het sociaal netwerk Pinterest, bekend als fotoprikbord, overnemen. Dat zeggen ingewijden. Met de data van Pinterest kan de betaalspecialist bijzonder sterk staan op de advertentiemarkt en een 'superapp' worden.

PayPal en Pinterest zouden gesprekken voeren om hun activiteiten samen te voegen, zegt het persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. PayPal zou 70 dollar per Pinterest-aandeel bieden. Dat is 26 procent meer dan de slotkoers van Pinterest dinsdag. Dat zou het internetbedrijf waarderen op 45 miljard dollar (38,6 miljard euro).

Met de overname zou PayPal een belangrijke stap doen in de sociale media. Het bedrijf werd in 1998 gesticht door onder meer de ondernemers Elon Musk en Peter Thiel. Het telt nu meer dan 400 miljoen gebruikers.

PayPal wil het model van Alipay en WeChat kopiëren. Die apps bieden zowel sociale media, e-commerce en financiële diensten aan.

PayPal verkondigt al maanden dat het de volgende wereldwijde 'superapp' wil worden, naar het model van het Chinese Alipay en WeChat, het Indiase Paytm of het Singaporese Grab. Dat zijn digitale ecosystemen die zowel sociale media, e-commerce als financiële diensten aanbieden. De grote sterkte van superapps ligt in de overvloedige datastroom.

Met de 450 miljoen maandelijks actieve gebruikers van Pinterest zou het bedrijf van CEO Dan Schulman meer data krijgen over het koopgedrag van de consumenten. PayPal zou met al die data een erg efficiënte speler op de advertentiemarkt kunnen zijn.

De essentie

  • De betalingsdienstenspecialist Paypal zou de fotoprikdienst Pinterest willen overnemen, vernam het persbureau Bloomberg uit goede bron.
  • De overname zou passen in het streven om een 'superapp' te worden die sociale media combineert met betalingsdiensten en e-commerce.
  • Paypal kan met de data van de 450 miljoen Pinterest-gebruikers een sterke advertentiespeler worden.

Op Pinterest pinnen mensen afbeeldingen of foto's die ze online vinden vast per thema om bijvoorbeeld inspiratie op te doen voor de inrichting van een woning, voor het organiseren van trouwfeesten of het maken van een gerecht. Net als andere socialemediabedrijven haalt Pinterest het gros van zijn inkomsten uit advertenties.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis was Pinterest heel populair omdat veel mensen thuiszaten en bezig waren met huizen inrichten. Maar na de versoepeling van de coronamaatregelen nam de interesse af. Dit jaar daalde de waarde van Pinterest op de beurs met 16 procent.

Paypal-CEO Dan Schulman, toen hij het bedrijf in 2015 opnieuw op de Nasdaq bracht. ©REUTERS

Overnamehonger

PayPal profiteerde eveneens van de covidpandemie, omdat meer mensen online shopten. Nog meer bedrijven voegden de betaalknop toe aan de uitcheckpagina. Maar de ambities van Schulman reiken verder.

De betalingsgroep was de afgelopen jaren heel actief op de overnamemarkt. In 2018 kocht ze het Zweedse iZettle, bekend van pinapparaten die met de smartphone kunnen worden bediend. In 2019 betaalde PayPal 4 miljard dollar voor de prijsvergelijker Honey Science Corp. Ook die deal levert waardevolle data op. Dit jaar kocht PayPal het Japanse 'koop nu betaal later'- bedrijf Paidy.

Analisten zien de logica van een deal, maar merken op dat Paypal geen goede reputatie heeft met overnamedeals.

Reputatie

Woensdag daalde de koers van PayPal met 4,9 procent nadat Bloomberg het nieuws had bekendgemaakt. Analisten zien de logica van een deal, maar merken op dat het bedrijf geen bijzonder goede reputatie heeft met overnamedeals. Het aandeel ging dit jaar 10 procent hoger tegenover een winst van 21 procent voor de S&P 500 Information Technology Index. PayPal zou de overname van Pinterest met aandelen financieren.

Het nieuws over de mogelijke deal komt amper een week na het vertrek van een van de oprichters van Pinterest, Evan Sharp. Hij vertrekt naar LoveFrom, een bedrijf van Jony Ive, de designer van veel iconische Apple-producten.

PayPal is niet de eerste die interesse heeft in Pinterest. Ook Microsoft werd begin dit jaar genoemd als mogelijke overnemer. Die interesse werd in verband gebracht met het streven van de softwaregigant om het gebruik van zijn clouddiensten verder aan te zwengelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud