Advertentie

Personeel Alcatel Bell niet ongerust, 'integendeel'

De kantoren van Alcatel-Lucent in Antwerpen. ©Bloomberg

De 1.400 Belgische werknemers van Alcatel-Lucent beseffen dat ze zonder partner niet verder kunnen. Binnen een paar jaar moet de netwerkspecialist aanzienlijke kredieten aflossen.

De Fransen, van regering tot vakbonden, zijn niet gerust op een fusie van de netwerkfabrikanten Alcatel-Lucent en Nokia. Wat met de 6.000 werknemers in  Frankrijk?

Tijdens een ontmoeting op het Elysée stelde Nokia-topman Rajeev Suri de Fransen gerust. Frankrijk kan het centrale R&D-center worden van de fusiegroep. En aan de 6.000 jobs zal niet geraakt worden, beloofde Suri. 

Daarmee was Parijs gerustgesteld. Maar wat met Antwerpen, waar onderzoek en ontwikkeling de hoofdmoot van de activiteit is? Van de 1.400 werknemers zijn er 910 actief in R&D. 

Om de impact in te schatten, is het nog veel te vroeg, luidt het in Antwerpen. De overname door Nokia is nog lang niet beklonken. Bovendien specialiseert Antwerpen zich naast ‘cloud’ in technologie voor vaste lijnen: IP (internetprotocol) en ultrasnel breedband. In Parijs ligt de focus op mobiele netwerken. De twee zijn met andere woorden complementair. Afwachten of Nokia daar verandering in brengt - als het tot een fusie komt.

Het helpt mee te verklaren waarom de vakbonden in Antwerpen de toekomst rooskleurig tegemoet zien. ‘Het personeel is geenszins ongerust’, reageert Guy Vertommen van de socialistische vakbond. ‘Integendeel. Alcatel-Lucent heeft nood aan een partner. Binnen een paar jaar moeten aanzienlijke kredieten worden terugbetaald. En op eigen kracht zal dat moeilijk zijn.’ De Frans-Amerikaanse groep torst een schuldenlast van meer dan 5 miljard euro.

‘We hebben al voor hetere vuren gestaan’, zegt Eric Vuchelen van de liberale bond. ‘De voorbije jaren moesten we jaar na jaar een herstructurering slikken.’ De cijfers spreken boekdelen. Alcatel Bell was met 15.000 werknemers ooit een van de kroonjuwelen van de Belgische economie. Vandaag schieten er dus nog 1.400 over.

Fusies gaan zo goed als altijd gepaard met grote kostenbesparingen en het schrappen van ‘dubbele’ jobs. Zorgt die gedachte dan niet voor onrust? Vuchelen: ‘We weten allemaal dat een fusie geen goed nieuws is voor werknemers. Maar het is nog veel te vroeg om de impact in te schatten. Al verwachten we geen sociaal bloedbad. Door de vele herstructureringen hangt er niet veel vet meer aan de groep.’

Als de fusie ooit wordt beklonken, heeft de vakbondsman alle vertrouwen in het management van de Belgische poot, ‘dat de voorbije jaren goed werk heeft geleverd’. Door die prestatie werd Alcatel Bell gevrijwaard bij de jongste wereldwijde herstructurering, anderhalf jaar geleden. En werd het uitgeroepen tot wereldwijde strategische hub voor IP, ultrasnel breedband en ‘cloud’.

Los van de speculatie over de jobimpact is het in Antwerpen business as usual. Het technologiebedrijf organiseert vandaag een jobdag. Er zijn 80 vacactures voor ingenieurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud