Philips doet miljardenovername

Philips telt bijna 1,7 miljard dollar neer voor een Amerikaanse sectorgenoot. ©rv

De Nederlandse techreus Philips telt 1,9 miljard dollar neer voor het Amerikaanse Spectranetics, een fabrikant van apparatuur om hartaandoeningen mee te behandelen.

Philips , zelf een grote speler in medische beeldtechnologie, telt in cash 38,50 dollar neer per aandeel Spectranetics . Dat is 27 procent hoger dan de slotkoers van het bedrijf dinsdag op Nasdaq.

Analisten noemen de overnameprijs 'pittig'. Philips betaalt zeven keer de omzet.

Philips heeft cash te over - eind maart 2,7 miljard euro - na het naar de beurs brengen van zijn verlichtingstak Philips Lighting. Die transactie leverde 523 miljoen euro op. En deze week verwacht de Nederlandse groep de verkoop van ruim 80 procent in de joint venture Lumileds aan een groep investeerders af te ronden.

Spectranetics draait met 900 werknemers een omzet van 271 miljoen dollar (2016). Die groeit met zowat 20 procent (jaarlijks gemiddeld met 18 procent in de periode 2012-2016) en het resultaat voor afschrijvingen zal vanaf 2018 positief zijn. Vandaag is het bedrijf nog verlieslatend. Inclusief cash en schulden bedraagt de ondernemingswaarde 1,9 miljard dollar - de som van een beurswaarde van bijna 1,7 miljard dollar plus de schulden minus de cash.

Een veelbelovend product van Spectranetics is Stellarex, een ballonnetje dat gedrenkt in een geneesmiddel in het lichaam wordt gebracht om aderziektes te behandelen. Het product kreeg van de autoriteiten het groen licht voor de Europese markt, in de VS wacht het nog op de goedkeuring van de Amerikaanse farmawaakhond FDA.

Philips boekte vorig jaar een omzet van 24,5 miljard euro en een vrije kasstroom van 1,1 miljard euro.

Aandeleninkoop

Naast de miljardenovername heeft Philips nog ander nieuws. De techreus laat zijn cash ook rollen om eigen aandelen in te kopen. Topman Frans van Houten trekt daarvoor 1,5 miljard euro uit. Dat is meer dan sommige analisten hadden verwacht. Het beurshuis Berenberg mikte op 600 miljoen euro. Eind maart rondde Philips de vorige inkoop van 3,5 miljard euro af, een inkoopprogramma dat het in 2011 had gelanceerd.

Dat aandeelhoudersactivist Daniel Loeb naar verluidt onlangs in het kapitaal van Philips stapte, zal niet vreemd zijn aan de nieuwe ronde van aandelen inkopen. CEO Van Houten verklaarde dat hij geen weet heeft van Loebs demarche. Er zijn in elk geval geen contacten geweest. 

Ook Nestlé kondigde gisteren een grote inkoop aan om Loeb af te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud