Philips boekt forse groei met ademhalingstoestellen en telemonitoring

Philips-CEO Frans van Houten. ©Bloomberg

De Nederlandse medtechspecialist Philips heeft een turbulent jaar in schoonheid afgesloten, met straffe resultaten in het vierde kwartaal.

De omzet en de brutobedrijfswinst van het elektronicaconcern Philips zijn in het voorbije kwartaal met 7 procent gestegen. Dat maakte de tegenvallende cijfers van de kwartalen ervoor goed. Over het volledige jaar kwam de omzet uit op 19,5 miljard euro, plus 3 procent op vergelijkbare basis, terwijl de brutobedrijfswinst min of meer stabiliseerde op 3,6 miljard euro

Vooral de divisie Connected Care kende een sterke jaargroei. De omzet dikte er met bijna een kwart aan, onder meer door de stijgende vraag naar beademingstoestellen om Covid-19-patiënten op intensieve zorg te behandelen.

Ongeziene vraag

Philips sprak eerder dit jaar over een ‘ongeziene vraag’ naar die producten, wat tot een verveelvoudiging van de productiecapaciteit leidde. De groep is sinds 2007 een grote speler in de markt. Ze kocht destijds de Amerikaanse maker van ademhalingstoestellen Respironics voor 3,6 miljard euro, de grootste overname in haar geschiedenis.

Connected Care profiteerde ook van de opmars van software en hulpmiddelen om patiënten vanop afstand te begeleiden en monitoren. De pandemie heeft een turbo gezet op de vraag naar die technologie. Het idee van geneeskunde op afstand was in de medische wereld al een tijd aan het borrelen, maar is door de pandemie het voorbije jaar versneld doorgebroken.

De afdeling Diagnostica en Behandeling - die onder meer allerhande beeldvormingsapparatuur verkoopt - kende een omzetdip van 2 procent doordat niet-essentiële behandelingen in de ziekenhuizen werden uitgesteld vanwege de pandemie.

We zijn het jaar sterk geëindigd. We tekenden 25 langetermijncontracten met ziekenhuizen in het vierde kwartaal. Ik kan me niet herinneren dat we ooit zo'n goede kwartaalprestatie hebben neergezet.
Frans van Houten
CEO Philips

De prestatie van Personal Health (huishoudapparaten, elektrische tandenborstels, scheerapparaten) draaide ook niet zoals gepland, en slikte 4 procent omzetverlies.

'Alles bij elkaar had corona een neutrale impact op onze omzet', zegt CEO Frans Van Houten. Voor 2021 kijkt hij optimistisch vooruit. Philips verwacht een organische omzetgroei tussen 0 en 5 procent, en een verbetering van de bedrijfswinstmarge. De topman rekent vooral op de nieuwe deals die Philips op het jaareinde tekende. ‘We zijn het jaar sterk geëindigd. We tekenden 25 langetermijncontracten met ziekenhuizen in het vierde kwartaal. Ik kan me niet herinneren dat we ooit zo'n goede kwartaalprestatie hebben neergezet.’

Stofzuigers

Over het lot van de huishoudtoestellen heeft Philips nog geen beslissing genomen. Die activiteiten staan sinds vorig jaar in de etalage. Denk onder meer aan de Senseo-koffiemachines, airfryers en stofzuigers. De verkoopsom zou volgens analisten kunnen oplopen tot 3 miljard euro. Ter vergelijking, de beurswaarde van Philips bedraagt 42 miljard euro.

Die afsplitsing is de laatste grote stap van Philips om zich om te vormen tot een medisch technologiebedrijf. Die transformatie werd meer dan tien jaar geleden in gang gezet. Vorig jaar betaalde Philips nog ruim 2 miljard euro voor BioTelemetry, een producent van systemen om hartpatiënten te telemonitoren.

Tegelijk gingen in de loop der jaren bedrijfsonderdelen de deur uit. De verlichtingsdivisie, met onder meer een grote site in Turnhout, kreeg in 2016 een aparte beursnotering. Eerder verdwenen ook al televisies en audioproducten uit het gamma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud