Philips handhaaft prognose ondanks Trump

Philips-CEO Frans van Houten. ©BELGAIMAGE

De Nederlandse specialist in medische apparatuur ziet Amerikaanse klanten voorzichtigheid inbouwen tot duidelijk wordt hoe de Amerikaanse president Donald Trump de gezondheidszorg gaat hervormen.

Philips boekte in het tweede kwartaal een ruime winst (ebita of bedrijfswinst voor afschrijvingen) van 439 miljoen euro, 15 procent meer dan een jaar eerder. Op vergelijkbare basis groeide de omzet met 4 procent tot 4,3 miljard euro. De nettowinst kwam 32,9 procent lager uit dan in het tweede kwartaal van 2016, op 289 miljoen euro, maar de winst was toen aangedikt door een vergoeding door de Japanse groep Funai.

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Philips behoudt zijn prognose om de rendabiliteit in de komende drie tot vier jaar op te krikken tot het gemiddelde in de sector voor medische apparatuur, het niveau waarop concurrenten als General Electric en Siemens presteren. De omzet zou jaarlijks met 4 à 6 procent moeten groeien en de ebita-marge zou met 100 basispunten moeten stijgen.

Donald Trump

Dat is een sterk signaal, gezien de onzekere situatie op de Amerikaanse markt. Omdat het nog niet duidelijk is hoe de Amerikaanse president Donald Trump de gezondheidszorg in de VS gaat hervormen, zijn klanten terughoudend om grote investeringen te doen. 

'Onze klanten in de VS zijn een beetje bezorgd. Ze weten niet wat er gaat gebeuren', aldus Philips-CEO Frans van Houten in een interview met Bloomberg TV. 'We zien dat weerspiegeld in een voorzichtigere besluitvorming op vlak van investeringen.'

Philips laat ook nog weten dat het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro in het derde kwartaal van start gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud