Advertentie
voorkennis

Plooiphone en de Börsenstrasse

Microsoft-CEO Steve Ballmer (rechts) in 2012. ©Photo News

Het is lang geleden dat de productpresentaties van Microsoft beter waren dan die van Apple, maar dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. Met een goedkeurend knikje van de Schweizerische Nationalbank.

Het is ondertussen 26 jaar geleden dat Microsoft zijn destijds revolutionaire besturingssysteem Windows 95 wereldkundig maakte. Dat was onder de - eh - extraverte CEO Steve Ballmer. Om hun enthousiasme over het nieuwe softwarepakket te onderstrepen ging Ballmer samen met Bill Gates en nog wat andere Microsoft-hotemetoten helemaal los op de tonen van 'Start Me Up' van The Rolling Stones. Dat was duidelijk voor Steve Jobs met zijn zwarte rolkraag definitief zou bepalen hoe productpresentaties er moeten uitzien.

De presentatie die huidig CEO Satya Nadella woensdag in San Francisco geeft, zou wel weer eens aanzienlijk boeiender kunnen zijn dan de voorstelling van de nieuwe iPhones door Apple-CEO Tim Cook vorige week. Die bleken vooral nog maar eens meer fototoestel dan telefoon of minicomputer te zijn.

De Surface Duo mag vooral geen plooiphone genoemd worden van Microsoft. ©AFP

Dan Nadella. Natuurlijk over nieuwe generaties van Microsofts eigen laptops en tablets en met meer details over het nieuwe besturingssysteem Windows 11, dat over twee weken verschijnt. Maar er wordt vooral uitgekeken naar de tweede generatie van de Surface Duo. Dat apparaat, dat van Microsoft vooral geen plooiphone genoemd mag worden, is een groot uitgevallen smartphone met twee schermen en een scharnier in het midden.

Het aandeel van Microsoft presteerde de afgelopen vijf jaar zelfs beter dan dat van Apple.

Daarmee bewijst Microsoft dat zijn hardwarepoot nog altijd een ernstig te nemen divisie van het concern is. Beleggers kijken er in ieder geval tevreden naar. Het aandeel van Microsoft presteerde de afgelopen vijf jaar zelfs beter dan dat van Apple.

Dat zal op tevreden geknik onthaald worden aan de Börsenstrasse 15, in hartje Zürich. Daar vergadert de directie van de Zwitserse centrale bank donderdag over haar rentebeleid. De Zwitserse rente is met minus 0,75 procent al geruime tijd de laagste van de wereld, allemaal om te voorkomen dat de koers van de Zwitserse frank te hoog oploopt.

Maar die lage rente alleen volstaat niet: aan de Börsenstrasse heeft de geldpers de voorbije jaren ook vlijtig gedraaid. En met die extra franken kocht de Zwitserse nationale bank een inmiddels immens pakket aandelen, onder meer een belang in Microsoft. Dat is ook door de puike prestaties van Microsoft op de beurs inmiddels bijna 8 miljard dollar waard. Grüezi!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud