analyse

Politieke muren sluiten Big Tech in

Europees Commissaris Margrethe Vestager, luis in de pels van Google en andere techbedrijven. ©REUTERS

De grote techreuzen stuiten meer en meer op politieke weerstand. Dat blijkt nog maar eens uit de recente golf van kwartaalresultaten.

India beschermt op redelijk eenvoudige wijze zijn winkels tegen de e-commercegigant Amazon. Europese politici zijn laaiend enthousiast over die aanpak. China snijdt Apple de pas af, bijvoorbeeld door de toegang te weigeren voor nieuwe videospellen die in de App-store te koop zijn.

Europa beboet Google herhaaldelijk, zint steeds vastberadener op een belasting voor de digitale sector en geeft de hele wereld een schot voor de boeg met zijn privacywetten. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vergelijkbare wetsvoorstellen al in de la liggen en Californië trekt zijn eigen spoor met regels - die volgend jaar in werking treden - die nog strikter zijn. De Golden State, die Apple, Google en Facebook huisvest, overweegt zelfs een totaalverbod op het gebruik van gezichtsherkenning.

Al is Big Tech nog zo snel, de politiek achterhaalt haar wel. Of staat op het punt dat te doen. En dat voelen de techgiganten al. 

Apple

Apple merkte de gevolgen het afgelopen kwartaal al. De omzet steeg niet en de winst daalde, vooral door acties in en van China. Dat het rijke, door oude blanke mannen geleide bedrijf van zijn verslaving aan de iPhone (goed voor 60% directe omzet en nog vele procenten in aanverwante producten en diensten) moet afkomen, speelt ook een rol. Er zijn wel aanzetten - zorg, auto's, diensten - maar het sprankelt nog niet.

Amazon

Amazon voorspelde voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een afnemende groei van de omzet. Het bedrijf linkte dat niet openlijk aan de nieuwe wet in India - er zijn ‘veel onzekerheden’ die het bedrijf nog bestudeert - maar gezien de reacties op Twitter kan het Indiase voorbeeld wel eens elders navolging krijgen. Amazon moet kiezen in India: spullen van het eigen merk verkopen, of van fabrikanten en winkels uit India waar het geen belang in heeft. Volgens de krant The New York Times verliest Amazon zo een derde van zijn 6 miljard dollar omzet in India, maar sommige analisten komen beduidend lager uit.

Google

Als Google in 2018 niet voor 4 miljard dollar netto had geprofiteerd van boekhoudwijzigingen, was de EU-boete van 5 miljard dollar voor belastingen veel harder aangekomen in de winstcijfers. Met eurocommissaris Margrethe Vestager is het de vraag of die boete als een eenmalige last kan worden afgedaan. In 2017 lapte ze Google er ook al voor 2,7 miljard dollar bij en ze heeft onlangs drie zwaargewichten benoemd om naar alle praktijken en machtsposities van de grote techbedrijven te kijken.

Facebook

Het socialemediabedrijf Facebook boekte nog een redelijke groei, maar zag net als Google zijn marges inzakken. De prijs per advertentie daalde behoorlijk. CEO Mark Zuckerberg weet dat hij binnen Big Tech de ‘most wanted’ is van politici over de hele wereld. Facebook staat in de VS een reeks rechtszaken te wachten voor het misbruik van privédata die op Facebook stonden door het bedrijf Cambridge Analytica. Een strafrechtelijke vervolging is nog steeds niet uitgesloten.

Externe factoren gaan zo een steeds grotere rol spelen in de ontwikkeling van de grootste techbedrijven. De signalen wijzen allemaal dezelfde richting uit: meer regels en toezicht en wellicht ook meer belastingen en zelfs het opbreken van bedrijven vanwege datamonopolies. De politieke en juridische systemen zijn echter erg onvoorspelbaar, zowel in tempo als in de daadwerkelijke uitkomsten. Maar dat de onzekere factoren de komende jaren als een schaduw boven de sector blijven hangen, is duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud