Raad van bestuur van Nethys stapt op

Stéphane Moreaux is de sterke man bij Nethys. ©BELGA

De raad van bestuur van het semipublieke vehikel Nethys kan niet leven met de beslissing van de Waalse regering om de verkoop van de filialen Win (IT), Elicio (groene stroom) en VOO (kabelmaatschappij) te vernietigen.

De Waalse regering heeft zondagochtend aangekondigd dat ze de verkoop van de filialen van Nethys vernietigt wegens belangenvermenging, het gebrek aan concurrentie bij de verkoop en het bespottelijk lage bedrag van sommige verkopen. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bezorgt het dossier ook aan het parket.

De raad van bestuur vindt die beslissing onaanvaardbaar. 'Dit gaat in tegen de belangen van Nethys, de belangen van de groep, de Luikse regio en de aandeelhouders', klinkt het in een persbericht. De bestuurders zullen de continuïteit verzekeren tot hun vervanging, stellen ze. 

Politieke druk

In september was ophef ontstaan toen bekend werd dat Nethys in het geniep verkoopakkoorden had gesloten met de Amerikaanse investeerder Providence en met Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van het farmabedrijf Mithra. De voorakkoorden waren het werk van Nethys-topman Stéphane Moreau.

De PS gaf zondagnamiddag aan dat ze af wil van de bestuurders en van Moreau, die lang actief was bij de Franstalige socialisten. Moreau kwam tijdens de vorige legislatuur in opspraak in de Publifin-affaire.

Nethys is een Luikse ex-intercommunale die de voorbije jaren uitgroeide tot een grote speler voor energie, media en telecom. Het is een dochter van de Luikse intercommunale Enodia, de opvolger van Publifin.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud