Rechtszaak tegen 5G-licenties

Begin dit jaar was er in Brussel een betoging tegen 5G. ©BELGA

Drie organisaties en vijf particulieren hebben in Brussel beroep aangetekend tegen de toekenning van voorlopige 5G-licenties aan vijf telecomoperatoren.

Het beroep werd op 11 september ingediend bij het Marktenhof van het Brusselse hof van beroep. De indieners zijn drie ledenorganisaties van het Collectief Stop5G.be - de vzw's Grappe, Fin du Nucléaire en AREHS - en vijf particulieren.

De klagers wijzen op de vele bezwaren die de voorbije jaren werden geuit tegen de 5G-technologie, die volgens hen een negatieve impact heeft op de gezondheid en het milieu.

Concreet verwijten ze de telecomwaakhond BIPT dat bij de toekenning van de voorlopige licenties de milieubeoordelingsprocedure niet werd gerespecteerd en er onvoldoende informatie is verstrekt aan de ontvangers van de openbare raadpleging. Het collectief verwacht dat 'de onafhankelijke rechter de besluiten van het BIPT zal annuleren'.

Vijf telecomoperatoren kregen deze zomer van de telecomwaakhond voorlopige gebruiksrechten in de 3600-3800 MHz-radiofrequentieband, waarmee ze de technologie voor supersnel mobiel internet kunnen testen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud