Recordverkoop Playstation 4 haalt Sony niet uit het slop

De nieuwste editie van ‘Mortal Kombat’ kon de omzet van Sony’s spelletjesdivisie niet opkrikken. ©rv

De verkoop van de Playstation 4 heeft de kaap van 100 miljoen stuks gerond. Toch moet producent Sony zijn omzetverwachtingen voor dit jaar neerwaarts bijstellen.

Gamers wachten gespannen op de komst van de Playstation 5. Maar de lancering staat dit jaar niet meer op de agenda. En dus is de gametak van het Japanse elektronicaconcern Sony voor zijn inkomsten afhankelijk van het succes van de Playstation 4. Van die spelconsole gingen het voorbije kwartaal 3,2 miljoen stuks over de toonbank, waardoor de teller op 100 miljoen verkochte exemplaren staat.

100 miljoen
Vijf jaar en zeven maanden na de lancering in november 2013 zijn 100 miljoen Playstations 4 verkocht, een record.

Nog nooit wist een spelcomputer die mijlpaal zo snel te bereiken, zegt Daniel Ahmad, analist van het onderzoeksbureau Niko Partners. Vijf jaar en zeven maanden na de lancering in november 2013 werd de kaap gerond. Dat is drie maanden sneller dan het vorige record, dat op naam stond van de Playstation 2.

Ondanks dat record en het succes van de nieuwste editie van het computerspel ‘Mortal Kombat’ zag de spelletjesdivisie van Sony de omzet met 7 procent dalen omdat de verkoop van de Playstation 4 steeds meer vertraagt. Ook de elektronica-afdeling realiseerde minder omzet, en dat werd onvoldoende gecompenseerd door de film- en muziekdivisie. Daardoor sloot Sony het eerste kwartaal af met omgerekend 15,8 miljard euro omzet, 1,4 procent minder dan vorig jaar.

Door de lagere kwartaalinkomsten schroeft Sony de verwachte omzet voor dit jaar terug van 8,8 naar 8,6 biljoen yen (74 miljard euro). De winstverwachtingen blijven ongewijzigd. Sony verwacht dat de operationele winst voor het eerst in drie jaar daalt door investeringen in games en halfgeleiders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud