Advertentie

Robotschepenbouwer Saildrone haalt 100 miljoen dollar op

Een autonoom vaartuig van Saildrone in de Straat van Gibraltar. ©Carlos Barrera/PLOCAN

Saildrone, een Californisch bedrijf dat autonome vaartuigen voor oceaanonderzoek bouwt, haalt 100 miljoen dollar op. De Belgische topman Sébastien de Halleux heeft het schip intussen wel verlaten.

Het in San Francisco gevestigde Saildrone bouwde de voorbije vijf jaar een vloot onbemande, door zonne-energie aangedreven wetenschappelijke vaartuigen. Ze kunnen permanent oceaanonderzoek doen, ook in gebieden die vroeger moeilijk door mensen bereikbaar waren. Saildrone is er deze week in geslaagd om zo'n 100 miljoen dollar op te halen, waarmee de teller sinds de oprichting van het bedrijf op 190 miljoen dollar komt.

Het bedrijf werd jarenlang geleid door de Belg Sébastien de Halleux. De operationeel directeur (COO) besloot eind vorig jaar echter van boord te gaan. Hij wilde meer tijd voor zijn gezin en is nu actief als partner en beheerder van Graph Ventures, een durfkapitalist die sinds 2010 al een kleine 200 start-ups heeft ondersteund.

De Halleux is een serie-ondernemer die al begin jaren 2000 naar het buitenland trok en diverse digitale bedrijven heeft opgericht. Het bekendste was de ontwikkelaar van smartphonegames Playfish, dat in 2009 voor 400 miljoen dollar werd verkocht aan de Amerikaanse gamingreus Electronic Arts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud