Advertentie

Rush op aandelen van Unifiedpost

Hans Leybaert is de oprichter en CEO van Unifiedpost. Hij bezat tot nu toe 22 procent van het Waals-Brabantse bedrijf. ©Wouter Van Vooren

De specialist in digitalisering van facturen Unifiedpost heeft in amper tien minuten het orderboekje voor zijn beursgang volledig zien vollopen. Unifiedpost wilde 175 miljoen euro ophalen. Dat wordt mogelijk een kwart miljard. Alleen institutionele investeerders kunnen intekenen op de operatie.

Na het farmabedrijf Hyloris in juni en het Waalse medtechbedrijf Nyxoah deze week - en enkele maanden voor het vastgoedbedrijf Inclusio - is het de beurt aan Unifiedpost om zijn beursintroductie te lanceren.

De operatie, die de naam Project Sky meekreeg, verloopt via een zogenaamde directe notering. Daarbij tekenen institutionele beleggers in op een private plaatsing meteen gevolgd door een beursnotering. De operatie, waarvan de intekenperiode loopt tot maandagavond, is niet bestemd voor particuliere beleggers. De eerste notering is dinsdag gepland.

608 miljoen
beurswaarde
Inclusief de aandelen uit een converteerbare obligatielening moet Unifiedpost na de operatie een beurswaarde van 566 miljoen tot 608 miljoen euro hebben.

De aandelen van de specialist in digitalisering van facturen kosten 18 à 20 euro per stuk. Unifiedpost hoopt minimaal 9,72 miljoen stuks aan de man te brengen en dus op zijn minst 175 miljoen euro op te halen. Het is al duidelijk dat dat lukt. Volgens onze informatie liep het orderboekje al na tien minuten vol. Allicht wordt de omvang van de operatie uitgebreid tot 252 miljoen euro. Inclusief de aandelen uit een converteerbare obligatielening moet Unifiedpost na de operatie een beurswaarde van 566 miljoen tot 608 miljoen euro hebben.

Het bedrijf uit Terhulpen kon al rekenen op de belofte van zes investeerders om gezamenlijk voor 97,7 miljoen euro op de operatie in te tekenen. Het gaat om de institutionele beleggers Capital International Investors, Swedbank Robur Fonder, Legal & General Investment Management, Invesco Asset Management, WCM Investment Management en Sycomore Asset Management.

©Mediafin

Unifiedpost wil het verse geld gebruiken voor interne groei en overnames. Met een deel van de opbrengst wordt ook een overnamefinanciering van een eerdere deal (17 miljoen euro) terugbetaald.

Jurgen Ingels

Er worden niet alleen nieuwe aandelen verkocht. Enkele bestaande aandeelhouders stappen al deels uit. Onder hen PE Group (vehikel van de familie Van Rompay (Hyloris) en Stefan Yee), Smartfin Capital (het technologiefonds van Jurgen Ingels en Bart Luyten) en Michel Delloye (ex-GBL). Dat zijn de drie grootste aandeelhouders van Unifiedpost, naast het management (38%).

Ook het Amerikaanse EJF Investments verkoopt zijn participatie (6%). Zodra Unifiedpost op de beurs noteert, zal het percentage vrij verhandelbare aandelen ('free float' in het vakjargon) zo'n 44,5 procent bedragen.

De raad van bestuur van Unifiedpost zal na de beursang acht leden tellen. Vier nieuwe bestuurders komen aan boord, onder wie drie vrouwen: Katrien Meire (operationeel directeur Club Brugge), Joost Uwents (CEO Warehouses De Pauw), Katya Degrieck (Google) en Angeline Marx (operationeel directeur Keytrade Bank).

Rode cijfers

In het prospectus van de beursgang staat te lezen dat Unifiedpost vorig jaar een proformaomzet (die rekening houdt met de overnames) van 69 miljoen euro realiseerde. Dat is drie keer meer dan twee jaar ervoor. 'Dat weerspiegelt onze focus op groei', zegt het bedrijf. Unifiedpost is nog fors verlieslatend. Het nettoresultaat kleurde vorig jaar voor 22,3 miljoen euro rood. In het eerste halfjaar van 2020 kwamen de proformaomzet en het proformaverlies respectievelijk uit op 33,8 miljoen en -17,4 miljoen euro.

De overnamestrategie is ook zichtbaar in de balans van Unifiedpost. De goodwill (de meerprijs die betaald wordt bij overnames, 'de boekhoudkundige versie van lucht' zeg maar) en de niet-tastbare activa - merken, patenten, enzovoort - maakten eind juni bijna twee derden van de totale activa uit.

Unifiedpost betaalde tot nu geen dividenden en is niet van plan daar op korte termijn verandering in te brengen. Alle focus ligt op een 'buy-and-buildstrategie' via organische groei en via overnames. 'Op de Europese markt zijn nog 600 kleinere spelers. Daar komt zeker een consolidatie en het is ons doel een veel grotere omvang te krijgen', zei financieel directeur Laurent Marcelis begin september.

De zakenbank Berenberg leidt het bankenconsortium dat de beursgang in goede banen leidt. Ook Kempen, Belfius en Degroof Petercam zijn betrokken bij de operatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud