Russen ontwerpen gsm op waterstof

HandyPower’s waterstof brandstofcellen ©HandyPower

Al meer dan een eeuw is bekend dat waterstof kan worden omgezet in energie. Maar nu pas bereiken de eerste concrete toepassingen de consument.

Het Russische HandyPower heeft een functioneel prototype klaar voor het opladen van mobiele telefoons. Het bestaat uit een zilverkleurig kastje dat lijkt op de afstandsbediening van een televisie. Binnenin zit een patroon dat met water en aluminiumpoeder is gevuld. Die kunnen reageren tot waterstof, een energiebron die via een USB-poort een elektronisch toestel kan opladen.

‘In ecologisch opzicht is het project perfect. Water en aluminium reageren tot koude stoom die ontsnapt via poriën. Het restproduct is aluminiumoxide. Een verbruikt patroon kan gewoon worden weggegooid. Het breekt in drie jaar volledig af’, zegt HandyPower.

Het prototype verbruikt één enkel patroon om een gemiddelde smartphone 30 tot 40% op te laden, maar de productieversie zal naar verwachting een hogere energie-output hebben. De gemiddelde prijs voor een patroon is een halve euro.

HandyPower’s waterstof brandstofcellen ©HandyPower

Het project heeft belangstelling bij Aziatische fabrikanten van mobiele apparaten gegenereerd. De voordelen ervan zijn met succes gedemonstreerd op tentoonstellingen in Finland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

De vorderingen in Rusland zijn momenteel bescheidener: grote olievoorraden in combinatie met het gebrek aan milieubewustzijn scheppen ernstige uitdagingen voor HandyPower op de binnenlandse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud