Advertentie
opmerkelijk

Samsung-baas 22 uur verhoord in corruptiezaak

Lee Jae-Yong, de vicepresident van Samsung moest eerder al vragen beantwoorden in het parlement over de corruptiezaak. ©EPA

De vicepresident van technologieconcern Samsung is liefst 22 uur lang ondervraagd door speurders die een corruptieschandaal onderzoeken dat eerder leidde tot de schorsing van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Lee Yae-Yong, de nummer twee van Samsung, werd eerder deze week verdacht van omkoping. De 48-jarige zakenman met een geschat vermogen van 6,2 miljard dollar werd door de speurders hard aangepakt.

Lee werd 22 uur aan een stuk ondervraagd van donderdagochtend tot vrijdagochtend, dus zonder onderbreking voor een dutje. Hij kreeg slechts een afhaalmaaltijd van 5 dollar voorgeschoteld tijdens het verhoor.

De vicevoorzitter van het grootste Koreaanse conglomeraat was echter niet onder de indruk van het verhoor en bleef de belangrijkste beschuldigingen weerleggen. Hij zou wel een aantal kleinere beschuldigingen hebben toegegeven.

Dubieuze financiering

Lee zou managers van Samsung de opdracht hebben gegeven om miljoenen te storten aan stichtingen van Choi Soon-sil. Die vrouw geldt als een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. Choi's dochter kreeg ook geld van Samsung om een opleiding paardrijden te volgen in Duitsland.

Choi zou als tegenprestatie haar invloed hebben gebruikt om een fusie tussen de constructietak C&T van Samsung en de materialenproducent Cheil Industries door de regering van president Park te loodsen.

Lee en enkele andere toplui van Samsung werden eerder als getuigen ondervraagd in de zaak.

President Park werd in december al geschorst door het parlement, maar het Grondwettelijke Hof moet nog beslissen of ze al dan niet definitief wordt afgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud