Advertentie

Silicon Valley steekt 50 miljoen in Belgisch techbedrijf

Felix Van de Maele, Stijn Christiaens en Pieter De Leenheer. De drie oprichters van Collibra.

De start-up Collibra, die grote bedrijven bijstaat bij hun bigdata-analyse, haalt onder meer het befaamde Iconiq Capital aan boord.

Collibra ontwikkelt software die bedrijven helpt big data te stroomlijnen, verwerken en beveiligen. 'Toen we in 2008 startten, vond niemand data belangrijk. Vandaag is iedereen overtuigd van het belang', zegt Felix Van De Maele, CEO en een van de drie stichters.

Collibra maakte eerst naam in de financiële wereld. Na de financiële crisis werden banken verplicht hun liquiditeit en solvabiliteit constant te monitoren. Dat doen grote jongens op Wall Street als JPMorgan, HSBC, Barclays en American Express sindsdien met Belgische software.

Harvard, Cisco en Walmart

Lang zorgden de banken voor het gros van Collibra's omzet. Maar dat is vandaag niet langer het geval, zegt Van De Maele vanuit New York. 'Internet of Things is de grote driver, net als de nieuwe Europese privacyregels. Banken zijn nog goed voor 40 procent van onze omzet. Healthcare vertegenwoordigt 10 procent in onze portefeuille en verder bedienen we ook luchtvaartbedrijven, universiteiten als Harvard, techbedrijven als Cisco en EMC en retailers als Walmart.'

Om de vraag bij te kunnen houden, heeft de start-up versterking nodig. De komende maanden werft Collibra een 40-tal software-ontwikkelaars, verkopers, marketeers, enz. aan. Vandaag telt het bedrijf 200 werknemers, van wie de helft in de VS, 50 in België, 35 in Polen, 10 in Londen en de rest in Parijs en Frankfurt.

Om die versnelling te maken, haalde Collibra nog eens 50 miljoen dollar (47 miljoen euro) op, wat het totaal sinds de opstart in 2008 op 75 miljoen dollar brengt. Vorig jaar tekende de start-up Showpad met een even groot bedrag voor de grootste kapitaalronde van een Belgische groeibedrijf. Beide bedrijven werden opgericht door een Belg, maar intussen is Silicon Valley het kloppend hart van beide geworden.

Omzet verdubbelen

'We zijn heel snel aan het groeien. We willen elk jaar onze omzet verdubbelen. De 50 miljoen dient in eerste instantie voor aanwervingen, maar daarmee gaan we het geld niet snel opmaken. Met de rest kunnen we dan opportunistisch naar overnames uitkijken', zegt Van De Maele.

Vorig jaar boekte Collibra zowat 20 miljoen euro omzet. Anderhalf jaar geleden namen Van De Maele en de twee andere oprichters de beslissing om niet langer naar winst te streven. 'We leiden in een markt die volop aan het ontluiken is. Hoeveel keer krijg je de kans om zelf een markt te definiëren? We focussen daarom op groei, zonder de rendabiliteit helemaal uit het oog te verliezen.'

Iconische investeerder

Iconiq Capital nam het voortouw in de kapitaalronde. Andere investeerders zijn Battery Ventures, Dawn Capital, Index Ventures en Newion Investments.

Matt Jacobson zal in naam van Iconiq Capital toetreden tot de raad van bestuur. Jacobson was eerder onder andere CEO van Groupon en maakte daarna carrière als investeerder.

Divesh Makan, oprichter van Iconiq Capital en ronkende naam in de techwereld, krijgt geen stem in het bestuur, wel een 'observatory seat' of observerende rol. En daar is Van De Maele heel blij om: 'Makan heeft al in andere bigdata-bedrijven geïnvesteerd. Die kennis zal ons veel bijbrengen.'

Vriend van Zuckerberg en Dorsey

Iconiq Capital neemt de lead in de kapitaalronde. Het investeringsfonds - en vooral diens oprichter Divesh Makan - is een grote naam in de techwereld rond San Francisco. Onder andere Mark Zuckerberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter) behoren tot de kring van intimi. Zelfs in die mate dat Iconiq Capital (een deel van) het fortuin van die miljardairs beheert. 

Iconiq Capital heeft blijkbaar een neus voor unicorns, start-ups die uitgroeien tot een bedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Zo heeft Iconiq Capital er al meer dan 10 in portefeuille waaronder Uber en Flipkart, hoewel het nog maar vijf jaar geleden werd opgericht.

De kapitaalronde van Collibra is - vanzelfsprekend - de grootste operatie van een Belgisch groeibedrijf dit jaar. Het Gentse bigdatabedrijf NG Data staat op twee met een operatie van 9 miljoen.

De teller staat na minder dan een maand al op 64,5 miljoen euro. Dat is al ongeveer 2,5 keer meer dan over heel de maand januari vorig jaar (24,35 miljoen euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud