Advertentie

Sofina casht bij aankoop beeldbibliotheek Giphy door Facebook

©Photo News

Het internetbedrijf Giphy, dat over de grootste collectie van populaire gifs beschikt, komt in handen van Facebook voor naar verluidt 400 miljoen dollar. Sofina casht mee.

Gifs zijn korte, zichzelf herhalende, humoristische en geluidloze videoclipjes. Ze werden de voorbije jaren een razend populair communicatiemiddel op allerlei digitale kanalen, zoals sociale media en chatapps. Gif staat voor Graphics Interchange Format, een bestandsformaat voor computerbeelden dat al sinds het einde van de jaren 80 bestaat.  

De clips worden vooral gebruikt om eenvoudig en met humor een emotie of reactie uit de drukken en ze groeiden uit tot een mainstream vorm van visuele expressie. Vaak gaat het om uitgeknipte stukjes beeld van een bestaande video. Maar ze worden ook op maat in professionele studio's gemaakt.

In die categorie is Giphy de marktleider. Het in 2013 opgerichte bedrijf beheert de grootste bibliotheek van dergelijke minifilmpjes, en heeft ook een dienst om zelf gifs te maken. Het bedrijf haalde al 150 miljoen dollar aan durfkapitaal op. Het genereert onder meer omzet via de productie van gifs voor merken. 

Instagram

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde de intussen bevestigde deal als eerste, en noemt een bedrag van 400 miljoen dollar, opvallend lager dan zijn private waardering van 600 miljoen dollar. Facebook zou Giphy willen integreren in Instagram, de app om foto's en video's te delen, en in andere apps uit de grote Facebook-familie.

Veel van die apps, waaronder Instagram en WhatsApp, gebruiken al langer Giphy voor het delen van gifs, maar dat zou dus voortaan gemakkelijker worden. 50 procent van de trafiek van Giphy kwam al van Facebook. Maar ook andere grote internetbedrijven, zoals Twitter en Slack, besteden hun gifs uit aan Giphy, en zullen dus moeten samenwerken met grote concurrent Facebook.

'Giphy maakt dagelijkse conversaties meer entertainend We plannen om hun bibliotheek verder te integreren zodat mensen precies de juiste manier vinden om zichzelf uit te drukken', zegt Facebook in een mededeling.

De overname heeft ook een Belgisch kantje. De Brusselse holding Sofina bezat eind vorig jaar 4,15 procent van de gehypete digitale start-up Giphy. Op basis van waardering van 400 miljoen dollar brengt de deal Sofina dus 16,6 miljoen dollar (15,34 miljoen euro) op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud