Sofina wat steviger in AI-specialist Graphcore

Harold Boël, de CEO van Sofina. ©Thomas De Boever

De holding van de familie Boël investeert voor de tweede keer in de Britse producent van AI-chips Graphcore.

Graphcore bouwt processoren die geschikt zijn voor zelflerende algoritmen. Artificiële intelligentie vergt een pak meer rekenkracht. Volgens Graphcore functioneert zijn processor tien tot honderd keer sneller dan de klassieke hardware.

Sofina  stapte eind 2018 in het kapitaal van het Britse bedrijf. Het leidde zelfs de kapitaalronde van 200 miljoen dollar die toen op poten werd gezet. Na die operatie kreeg het 2,92 procent van de Graphcore-aandelen in handen.

De Boël-holding legde onlangs, bij een nieuwe kapitaalronde van 150 miljoen dollar, voor de tweede keer geld op tafel. Behalve Sofina en enkele bestaande aandeelhouders kwamen ook enkele nieuwe partijen aan boord. Bij de andere strategische en financiële investeerders zitten Dell, Samsung, Bosch, BMW en Microsoft. Ook de Belgische AI-expert Pieter Abbeel zit in het kapitaal van Graphcore.

Graphcore wordt nu gewaardeerd op 1,95 miljard dollar. Bij de intrede van Sofina was dat 'slechts' 1,7 miljard. De andere 'unicorns' - groeibedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar - in Sofina's portefeuille zijn het Indiase fintechbedrijf Pine Labs, de ontwikkelaar van de leerapp Byju's en de digitale marktplaats Vinted.

In dezelfde branche is Sofina aandeelhouder van ThoughtSpot, dat via AI bedrijfsdata razendsnel wil analyseren. Het zou daarmee met een muisklik kunnen wat in een traditioneel bedrijf 40.000 manuren vergt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud