start-ups

Softbank lanceert grootste investeringsfonds ooit

Masayoshi Son is de sterke man achter Softbank en de Vision Fund-fondsen. Hij wordt weleens 'de Japanse Steve Jobs' genoemd. ©REUTERS

Het Japanse telecom- en internetbedrijf heeft 108 miljard dollar ingezameld voor de financiering van groeibedrijven die actief zijn in artificiële intelligentie.

Softbank kondigde vanmorgen aan dat het met het tweede Vision Fund niet minder dan 108 miljard dollar opgehaald heeft. Het geld komt onder meer van Apple, Microsoft, Softbank zelf (38 miljard dollar), het staatsinvesteringsfonds van Kazachstan, de Apple-toeleverancier Foxconn, de bank Standard Chartered en meerdere Japanse en Taiwanese banken.

100 miljoen dollar
Minimuminvestering
Vision Fund is geen fonds voor 'doetjes'. Het minimumbedrag om in te stappen bedraagt 100 miljoen dollar.

Ook met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs lopen gesprekken. Het tweede Vision-fonds zal met andere woorden nog meer dan 108 miljard dollar bijeenbrengen. Volgens The Wall Street Journal zullen de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, grootinvesteerders in het eerste Vision-fonds, dit keer minder investeren dan twee jaar geleden (zie hieronder).

Begin dit jaar bleek dat de twee oliestaten en Softbank stevig van mening verschilden over een bijkomende investering in WeWork. Er liepen vergevorderde gesprekken voor een mega-investering van 16 miljard dollar van Vision Fund in het coworkingbedrijf. Het fonds zou via de investering de meerderheid van WeWork in handen krijgen. Maar de twee investeerders verzetten zich tegen zo'n omvangrijke deal. Uiteindelijk pompte Vision Fund 2 miljard dollar in het bedrijf.

Hoge ogen

Het nieuwe fonds is de opvolger van het Vision Fund dat twee jaar geleden werd gelanceerd. Met een kapitaal van 98 miljard dollar gooide dat al hoge ogen. Onder meer de elektronicagroep Apple, de chipreus Qualcomm, de computeronderdelenfabrikant Foxconn, het technologiebedrijf Sharp en de Verenigde Arabische Emiraten legden geld op tafel. Maar de grootste investeerder was Saoedi-Arabië met een inleg van 45 miljard dollar.

Het was geen fonds voor 'doetjes': het minimumbedrag om in te stappen bedroeg 100 miljoen dollar.

Vision Fund 1 had een looptijd van vijf jaar, maar heeft het gros van zijn middelen al geïnvesteerd. Meer dan 70 miljard dollar vloeide naar tientallen bedrijven, waaronder Nvidia (halfgeleiders), Uber, de zakelijke chatapp Slack of nog de coworkingspecialist WeWork. Het fonds moest ook een deel van het geld opzijzetten om zijn rendementsbelofte naar bepaalde investeerders (7 procent jaarlijks rendement) te kunnen honoreren.

Steve Jobs

De sterke man achter Softbank en de Vision Fund-fondsen is Softbank-oprichter Masayoshi Son. Son is de rijkste man van Japan, met een geschat vermogen van enkele tientallen miljarden dollar.

Hij wordt wel eens 'de Japanse Steve Jobs' genoemd wegens zijn kleurrijke managementstijl en zijn vriendschap met de inmiddels overleden Apple-oprichter. Anderen zien in hem de Japanse combinatie van Warren Buffett, Steve Jobs en Richard Branson.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud