opmerkelijk

Softbank tovert 10 miljard bij in één dag

SoftBank-oprichter en -CEO Masayoshi Son. ©EPA

De Japanse technologiegroep Softbank zag haar beurswaarde donderdag met omgerekend 15 miljard euro stijgen. De oorzaak? Een aandeleninkoop ter waarde van ‘slechts’ 5 miljard.

Soms volstaat simpele rekenkunde niet om de koerscapriolen op de beurs te verklaren. Masayoshi Son, de oprichter van het Softbank-concern, kon zich donderdag op de borst kloppen als de man die 10 miljard euro aan beurswaarde uit het niets toverde.

15 miljard
Inkoop
Het Japanse concern Softbank koopt voor omgerekend 15 miljard euro eigen aandelen in.

Son maakte donderdag een aandeleninkoopprogramma bekend ter waarde van 1,9 biljoen yen of 15 miljard euro. Dat enorme bedrag zal deels gefinancierd worden met de opbrengst van de beursgang van zijn telecomafdeling, die 2,4 biljoen yen opleverde.

Het resultaat van dat nieuws was een fenomenale koerssprong met 18 procent op de beurs van Tokio, tot 9.962 yen. Het was de grootste dagwinst voor het aandeel in meer dan tien jaar.

Ondergewaardeerd

Dat de klim van de beurswaarde drie keer groter was dan het bedrag dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, toont aan dat het aandeel op de beurs ondergewaardeerd werd. Dat is precies de boodschap die Son zelf verspreidde.

De aandeleninkoop legt volgens analisten een vloer onder de beurskoers, waardoor verkopers de wind uit de zeilen wordt genomen.

Son heeft ervaring met buybacks om zijn beurskoers op te krikken. In 2016 kondigde hij aan voor 500 miljard yen eigen papier in te kopen, wat de beurskoers in het jaar erna deed verdubbelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud