Sony bevestigt verhuis van Londen naar Amsterdam

Het Sony-hoofdkantoor in Tokyo. ©AFP

De onzekerheid over de brexit kost de Britten opnieuw een hoofdzetel van een groot bedrijf. De Japanse elektronicareus Sony verhuist zijn Europese zetel van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland.

Het bedrijf bevestigde woensdag de verhuisplannen, die eerder deze week al verschenen in de Nederlandse pers. Sony steekt niet weg dat de oversteek naar het continent te maken heeft met het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het bedrijf wil zware douaneprocedures vermijden in het geval van een harde brexit, laat woordvoerder Takashi Iida weten.

Een aparte Britse entiteit blijft wel de import en de verkoop van de groep in de regio beheren. ‘De enige verandering is dat we de plaats wijzigen waar Sony Europe geregistreerd is’, zegt de woordvoerder.

Land- en sectorgenoot Panasonic nam vorig jaar al dezelfde beslissing. Toen werd de onzekerheid over de fiscale behandeling in het VK als reden geciteerd.

Banken

Ook diverse Japanse banken, zoals Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), Nomura Holdings, Daiwa Securities en Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) hebben al aangekondigd dat ze Londen willen opgeven als Europees hoofdkwartier.

De 879 Japanse bedrijven in het VK waren vorig jaar goed voor 60 miljard dollar investeringen en 142.000 jobs. Het gaat onder meer om de autofabrikanten Honda, Nissan en Toyota.

De Japanse premier Shinzo Abe waarschuwde begin deze maand tijdens een bezoek aan de Britse premier Theresa May nog dat juridische zekerheid en een stabiele overgangsperiode noodzakelijk zijn om het vertrouwen van de Japanse bedrijven te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud